Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.0°C29.5°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
23.6°C27.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.9°C28.3°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C27.5°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.7°C25.7°C
1 BF 53%
Μαριούπολη / Όποιος δεν παραδόθηκε ως στρατιώτης να αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαριούπολη / Όποιος δεν παραδόθηκε ως στρατιώτης να αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
EPA/ALESSANDRO GUERRA

Μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, η Ουκρανία και τα δυτικά ΜΜΕ «κρατούν ψηλά» το θέμα της τύχης των 264 στρατιωτών που παραδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στις ρωσικές δυνάμεις. Όπως αναφέρει το Reuters, οι 53 τραυματίες και ακόμη 211 σε νοσοκομείο στο Νοβοαζόφσκ (περίπου 30 χλμ. ανατολικά της Μαριούπολης) και σε φυλακή που τέθηκε ξανά σε λειτουργία στην Ολενίβκα (περίπου 30 χλμ. νότια του Ντόνετσκ) αντίστοιχα. Μεταξύ των τελευταίων είναι και ένστολες γυναίκες, όπως έχει καταγραφεί και σε σχετικά βίντεο.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν αναφερθεί σε ύπαρξη συμφωνίας για την εκκένωση της Άζοφσταλ , οι λεπτομέρειές της ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές. Η Ρωσία έχει στοχοποιήσει ήδη πριν την εισβολή το εθελοντικό Τάγμα του Αζόφ ως νεοναζιστική μονάδα που έχει διαπράξει εγκλήματα κατά των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 μέχρι σήμερα. 

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, υπάρχουν αρκετές φωνές αξιωματούχων που απαιτούν να μην υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά και να είναι σκληρότερη η στάση ειδικά προς τα μέλη του Τάγματος του Αζόφ. Μάλιστα, η γενική εισαγγελία ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το ουκρανικό τάγμα Αζόφ ως «τρομοκρατική οργάνωση». Μία τέτοια εξέλιξη, εκτός της τύχης των αιχμαλώτων, θα άλλαζε αμέσως και τους κανόνες εμπλοκής με ενόπλους που τυχόν παραμένουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Άζοφσταλ.

Σημειώνεται ότι ο κατά πολύ μικρότερος αριθμός σε σχέση με τις συνεχείς αναφορές για «χιλιάδες» ενόπλους και αμάχους που παρέμεναν στις υπόγειες εγκαταστάσεις της Άζοφσταλ, αφήνει περιθώρια να υπάρχουν ακόμη εκεί ένοπλοι. Κατά ένα σενάριο, η Ουκρανία έδωσε εντολή παράδοσης στις οργανωμένες μονάδες του στρατού και της εθνοφυλακής της, προκειμένου να αποσείσει από πάνω της την κατηγορία ότι Ουκρανοί και ξένοι νεοναζί δρούσαν εντός του Τάγματος του Αζόφ. Η τύχη των εθελοντών, Ουκρανών και ξένων, είναι προς το παρόν ασαφής.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε ως εγγυητής της αντιμετώπισης των αιχμαλώτων πολέμου (δηλαδή ενόπλων του τακτικού στρατού και της εθνοφυλακής) με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν ήδη αναφερθεί σε διαδικασία που θα καταλήξει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Η αρχή επιδιώκεται να γίνει με τους τραυματίες, αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσων είναι βαρύτερα. 

Από την άλλη, ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι διατείνεται ότι «οι ναζί του Αζόφ έχουν παραδοθεί άνευ όρων». Το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι οργανώθηκε ήδη επιτροπή που θα ανακρίνει τους αιχμαλώτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL