Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Άστεγοι καταλήγουν πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες στη Βρετανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Άστεγοι καταλήγουν πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες στη Βρετανία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών προσφύγων στη Βρετανία που αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως άστεγοι διαπιστώνει η Ένωση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, ενώ πολλές οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στέγαση των προσφύγων από την Ουκρανία απειλείται με κατάρρευση. “Το πρόγραμμα Σπίτια για την Ουκρανία σχεδιάστηκε άσχημα από την αρχή. Ενα από τα πολλά προβλήματά του είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τα συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων εφόσον υπάρξουν προβλήματα σε κάποια από τα νοικοκυριά όπου φιλοξενούνται” σχολιάζει, στην εφημερίδα Guardian, η δημοτική σύμβουλος του Μπράιτον Χάνα Κλερ.

Θέλοντας να αποφύγει την κατασκευή ειδικών κέντρων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να χορηγεί μηνιαίο επίδομα 350 λιρών σε κάθε νοικοκυριό που δέχεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Λιγότερο από δύο μήνες μετά την εφαρμογή του, όμως, το μέτρο ουσιαστικά καταρρέει, καθώς όλο και περισσότεροι οικοδεσπότες ζητούν χρήματα από τους πρόσφυγες για να συνεχίσουν να τους φιλοξενούν η απλώς τους ζητούν να φύγουν επικαλούμενοι τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ή για κάποιο άλλο λόγο. Τις καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων διαψεύδει η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι “41.600 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Βρετανία χάρη στο πρόγραμμα, με τη μεγάλη πλειονότητα τους να φιλοξενείται υπό καλές συνθήκες”.

Πρόσφυγες δύο ταχυτήτων

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ωστόσο για κάποιους άλλους τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τη διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες από την Ουκρανία σε σχέση με εκείνους που εγκαταλείπουν χώρες της Αφρικής καταγγέλλουν άλλωστε πλέον και διεθνείς οργανισμοί. «Ναι, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, ειδικά όσον αφορά τα αιτήματα για προστασία», τόνισε ο  Φραντσέσκο Ρόκα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.

Δείχνοντας «μεγαλοψυχία», χώρες και κοινότητες στην Ευρώπη «υποδέχθηκαν εκατομμύρια κόσμο από την Ουκρανία μέσα σε μερικές ημέρες», αλλά όταν έρχονται πρόσφυγες από την Αφρική μέσω της Μεσογείου, έστω κι αν είναι μερικές χιλιάδες, δεν συμβαίνει το ίδιο, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ρόσι, η ανθρωπιστική αντίδραση στην ουκρανική κρίση έδειξε τι είναι εφικτό «όταν πρυτανεύουν η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια», όταν υπάρχει παγκόσμια αλληλεγγύη και βούληση να βοηθηθούν και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι. «Αυτό θα όφειλε να επεκταθεί σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, από όπου κι αν έρχονται. Η εθνότητα και η εθνικότητα δεν θα έπρεπε να είναι παράγοντες αποφασιστικής σημασίας όταν πρόκειται να σωθούν ανθρώπινες ζωές», συνέχισε.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση κυρώθηκε στα τέλη του 2018 από 150 και πλέον χώρες. Στο φόρουμ που οργανώθηκε αυτή την εβδομάδα στα αρχηγεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συμμετείχαν πολιτικοί, αντιπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, κοινοτήτων μεταναστών, του ιδιωτικού τομέα, πανεπιστημίων, συνδικάτων, κοινοβουλίων. Χωρίς να είναι νομικά δεσμευτικό, το Σύμφωνο θέτει μια σειρά αρχές -υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας κ.ο.κ.- και προτείνει διάφορες μορφές συνεργασίας. Τάσσεται εναντίον των αυθαίρετων κρατήσεων, ενώ χαρακτηρίζει τις συλλήψεις μέτρο ύστατης προσφυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL