Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
6 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C23.2°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.2°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.9°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C18.4°C
2 BF 34%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο μονοπολικός κόσμος: Η Άγρια Δύση σε Ευρώπη, Ασία και Ειρηνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Ο μονοπολικός κόσμος: Η Άγρια Δύση σε Ευρώπη, Ασία και Ειρηνικό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ και η Δύση βρίσκονται σε μια δύσκολη, διμέτωπη γεωπολιτική και στρατιωτική αντιπαράθεση στην περίπτωση της Ρωσίας, με τη Μόσχα και το Πεκίνο, όπως φάνηκε από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία και τη σύνοδο των ηγετών των 10 χωρών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ουάσιγκτον, όπου ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Νοτιοανατολική Ασία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου. Ενώ συνεχίζεται η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη προσπαθεί να επουλώσει τις ρωγμές που εμφανίστηκαν από το βέτο της Ουγγαρίας στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες από τη μείωση της ροής ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να καταβάλλουν επίσης προσπάθειες διάσωσης και μεταφοράς των σιτηρών της Ουκρανίας σε τρίτες χώρες.

Σ. Λαβρόφ: Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, το ίδιο

«Η Ε.Ε. μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα, που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», προειδοποίησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου από το Τατζικιστάν, το οποίο επισκέφθηκε μετά το Ομάν και το Αλγέρι, εκτιμώντας ότι «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της Ε.Ε. δεν είναι ανώδυνη». Για τον Λαβρόφ, οι Ευρωπαίοι σπεύδουν «ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα [του ΝΑΤΟ]», ενώ «η έκβαση του πολέμου [στην Ουκρανία] δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού».

Οι αιχμές του Σ. Λαφρόβ για την περιοχή της Ασίας και τους Ειρηνικού δεν ήταν τυχαίες, αφού οι δύο περιοχές αποτελούν το άλλο γεωστρατηγικό πλαίσιο του διμέτωπου αγώνα των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Κίνας, με τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον να απειλούν ακόμη και με εισβολή τις Νήσους Σολομώντα για τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν με την Κίνα. Με τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής των 10 χωρών της ASEAN στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή από τις 20 έως τις 24 Μαΐου για να ενισχύσει τη συνεργασία του πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού μετώπου κατά της Κίνας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μια επικείμενη εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στις χώρες της περιοχής, με αιχμή την πώληση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Τα σιτηρά της Ουκρανίας στην G7

Η αλήθεια είναι ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες,  με την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη νίκη των ΗΠΑ και της Δύσης μπροστά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τα αντίμετρα της Μόσχας με τη διακοπή του ρωσικού αερίου κατά το εν τρίτον προς τη Γερμανία εντείνουν την αντιπαράθεση για την πορεία του ενεργειακού κόστους σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασώσει με χερσαίες μεταφορές την ουκρανική παραγωγή σιτηρών, παρακάμπτοντας τα αποκλεισμένα από το ρωσικό ναυτικό ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας,  απαιτεί μεγάλους χρόνους και τεράστιο κόστος, που θα εκτινάξει περαιτέρω τις τιμές των δημητριακών και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σίτισης σε πολλές χώρες της Αφρικής και όχι μόνο.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7, που θα ολοκληρωθεί σήμερα στη Γερμανία, αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο μήνυμα της ενότητας της Δύσης έναντι της Ρωσίας, αλλά και των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, ενώ η ολοκλήρωση, χθες, της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της G7 με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της απειλής μιας επισιτιστικής κρίσης από την πιθανή έλλειψη σιτηρών και τις ανατιμήσεις των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους μετατράπηκε σε ένα είδος καταγγελίας της ρωσικής εισβολής.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις κλοπές σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό ομόλογό του Μίκολα Σόλσκι, παραβλέποντας όμως ότι αναφερόταν σε περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Γερμανία έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις, και ότι θα ήταν αδύνατον να φανταστεί κανείς πως θα σταματούσε τις πολεμικές επιχειρήσεις για να παραδώσει σιτηρά στην Ουκρανία ή στους δυτικούς συμμάχους της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL