Live τώρα    
ΟΗΕ / Έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ / Έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΟΗΕ συμβούλιο ασφαλείας
EPA/JUSTIN LANE (Φωτογραφία αρχείου)

Ψήφισμα υπέρ της διεξαγωγής έρευνας για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Reuters στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 33 «υπέρ», δύο «κατά» (Κίνα και Ερυθραία) και 12 αποχές.

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρεσβευτής, Τσεν Ξου, επέκρινε το ψήφισμα και διαμαρτυρήθηκε για την «πολιτικοποίηση» του Συμβουλίου προειδοποιώντας ότι το εν λόγω ψήφισμα θα μπορούσε να «ρίξει λάδι στη φωτιά» των εντάσεων στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα. Η Μόσχα επέλεξε να μη συμμετάσχει στη σύνοδο ούτε ως παρατηρητής.

«Αντί να συζητά τα αληθινά αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κρίση και να αναζητά τρόπους επίλυσης, η “συλλογική Δύση”» δαιμονοποιηεί τη Ρωσία, σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Γκενάντι Γκατίλοφ σε δήλωση που αποστέλλεται μέσω email πριν από την ψηφοφορία.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου κατά τη ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 1.000 νεκροί άμαχοι στην περιοχή του Κιέβου.

«Η κλίμακα των παράνομων δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για συνοπτικές εκτελέσεις σε περιοχές στα βόρεια του Κιέβου, είναι συγκλονιστική», πρόσθεσε η ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0