Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Βομβαρδισμοί, μάχες και βίντεο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Βομβαρδισμοί, μάχες και βίντεο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
EPA/STR

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και το αδιέξοδο που διαμορφώνεται στις διπλωματικές επαφές Μόσχας - Κιέβου εγγυώνται μάλλον ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και μετά τον δεύτερο μήνα του. Μεγάλο ρόλο στην 54η μέρα των συγκρούσεων, χθες, έπαιξε για μία ακόμη φορά ο επικοινωνιακός πόλεμος,  καθώς την εμφάνισή τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πλάνα από τη βύθιση του Moskva αλλά και από αιχμαλωτισμένους Βρετανούς μαχητές και φιλορώσους πολιτικούς.

Ο δήμαρχος του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία έπειτα από τις τέσσερις επιθέσεις με πυραύλους που δέχτηκε η πόλη του το τελευταίο 24ωρο. “Είναι μια σκόπιμη προσπάθεια των εισβολέων να σκοτώσουν αθώους αμάχους” τόνισε ο Αντρίγι Σαντόβι. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έξι άτομα σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Έντονα πυρά για μία ακόμη μέρα δέχτηκε και το Χάρκοβο, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Την Κυριακή, άλλοι έξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, με βάση τον απολογισμό που έδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Στη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν ότι έπληξαν 315 στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Συγκρούσεις και στο Ντονμπάς

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν επίσης στην πόλη Κρεμίνα, στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν ήταν σαφές εάν τα περιστατικά αυτά αποτελούν μέρος της μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς που περιμένουν εδώ και μέρες οι Ουκρανοί.

Στη Μαριούπολη, το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων για παράδοση των τελευταίων εναπομεινάντων υπερασπιστών της εξέπνευσε χωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις να παραδώσουν τα όπλα. Αστυνομικές πηγές από την πόλη ανέφεραν χθες ότι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, όπου παραμένουν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές, έχουν καταφύγει και πολλοί άμαχοι για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή, οι άμαχοι κρατούνται εκεί διά της βίας από μέλη του Τάγματος Αζόφ.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε, παράλληλα, την Ουκρανία ότι μεταβάλλει συνεχώς τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

"Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο ειδικών εντός του πλαισίου της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά δεν είναι σταθερή αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί. Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά ανεκπλήρωτα ζητήματα", τόνισε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Αυτογκόλ" οι κυρώσεις, κατά τον Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεφε τα πυρά του κατά των χωρών της Δύσης υποστηρίζοντας ότι με τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα “έβαλαν αυτογκόλ”, καθώς, όπως είπε, αυτές “συνέβαλαν στην επιδείνωση των οικονομιών στη Δύση”.

Όσον αφορά την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά καθησυχαστικός επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός στη χώρα σταθεροποιείται και τα προβλήματα στις αλυσίδες διανομής σταδιακά αποκαθίστανται.

Διαφορετικό μήνυμα έστειλε πάντως η επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα. Σημείωσε πως η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους στη ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά.

Βρετανοί αιχμάλωτοι πολέμου

Δύο Βρετανοί μαχητές που έχουν αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν χθες στη ρωσική κρατική τηλεόραση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης σε βίντεο να κρατείται αιχμάλωτος.

Ο Μεντβεντσούκ, στην έκκλησή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να τον ανταλλάξουν με τους υπερασπιστές της ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης και των όποιων αμάχων επιτρέπεται να αποχωρήσουν.

Οι δύο Βρετανοί, οι Σον Πίνερ και Άιντεν Άσλιν, φέρεται να πολεμούσαν με την ουκρανική πλευρά στη Μαριούπολη. Ο Μεντβεντσούκ είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση από τον Μάιο του 2021 κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Τρεις μέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχε διαφύγει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, τέλος, ότι κήρυξε κάποιους από τους υπαλλήλους της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) ως αντίποινα για την απόφαση της Σόφιας να απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL