Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών.
Η ίδια ανακοίνωσε ότι η τέταρτη ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων στοχεύει στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας και στην «εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».
«Πρώτον, θα αρνηθούμε στη Ρωσία το καθεστώς του “πιο ευνοημένου κράτους” δήλωσε αρχικά η επικεφαλής της Κομισιόν μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι με την ανάκληση του εν λόγω εμπορικού καθεστώτος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας θα πάψουν να ισχύουν σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Μόσχα ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και «οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας».
The three sweeping waves of sanctions and the extension of their scope this week have hit Russia's economy very hard.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 11, 2022
The 4th package will be an additional blow to Putin’s regime.
The invasion of Ukraine has to stop. pic.twitter.com/GFUisNpLWk
Ως δεύτερο μέτρο κατά της ρωσικής οικονομίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η ΕΕ θα εργαστεί με σκοπό την αναστολή των δικαιωμάτων συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζας» τονίζοντας ότι «θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα».
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Μόσχα και οι Ρώσοι ολιγάρχες «δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις» και ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία ειδών πολυτελείας, παράλληλα με το «στοπ» στην εισαγωγή στην ΕΕ προϊόντων σιδήρου και χάλυβα.
Καταλήγοντας η ίδια σημείωσε ότι θα προταθεί η απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να «συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τους φίλους του Πούτιν», πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
