Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.8°C31.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.5°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.0°C30.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.5°C28.8°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 45%
ΗΠΑ / Ιστορίες από την κρύπτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Ιστορίες από την κρύπτη

ΤΡΑΜΠ

Περίπου έναν χρόνο πριν, λίγο μετά την εισβολή των αφηνιασμένων οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, έγκριτοι Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές διαβεβαίωναν με περισσή αυτοπεποίθηση ότι η αμερικανική δημοκρατία δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Όπως έλεγαν, απόπειρα σφετερισμού της εξουσίας για να παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο δεν ήταν ποτέ πιθανό να συμβεί, πόσο μάλλον να πετύχει. Ο μεγιστάνας στερούνταν πάντα της δύναμης και της μαζικής υποστήριξης που χρειάζεται κάποιος για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες υπέστη συντριπτική ήττα.

Δεν θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει ένα συνταγματικό πραξικόπημα διαλύοντας ή καθιστώντας ανίσχυρους τους πολιτειακούς θεσμούς και αναλαμβάνοντας παρανόμως έκτακτες εξουσίες που δεν θα του χορηγούνταν υπό κανονικές συνθήκες. Θα ήταν πρακτικά αδύνατον, έλεγαν, ένας απερχόμενος Πρόεδρος να κήρυττε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναστέλλοντας τη λειτουργία του νομοθετικού σώματος, του Κογκρέσου.

Σήμερα, πάντως, υπό το φως νέων συνταρακτικών αποκαλύψεων που έρχονται στην επιφάνεια και φαίνεται να βάρυναν στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη το δεξί χέρι του Τραμπ, τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, αυτές οι θέσεις μάλλον αντανακλούν μια λανθασμένη βεβαιότητα. Ενδεχομένως μια υπερεκτίμηση των ικανοτήτων της αμερικανικής δημοκρατίας να αμυνθεί σε επίδοξους ή δυνητικούς σφετεριστές.

Το σχέδιο

Τα νέα στοιχεία που αναδύθηκαν από τον βυθό του τραμπικού περιβάλλοντος δείχνουν ξεκάθαρα πως ένας κύκλος ανθρώπων γύρω από τον μεγιστάνα διέθεταν σχέδιο για μια συνταγματική εκτροπή προκειμένου να παραταθεί η θητεία του τέως Προέδρου. Ίσως να ήταν μια χονδροειδής υπερβολή κάποιων έμπιστών του που είχαν εντρυφήσει στις απλοϊκότητες της ιδιαίτερης περσόνας του ή μια παράταιρη απελπισμένη κίνηση που πίστευαν πως θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή των γεγονότων. Θα μπορούσε ακόμη και να ήταν μια ευφάνταστη φάρσα, αν δεν είχε υπάρξει η βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ό,τι και να ήταν, είναι γεγονός πως ο κατηγορούμενος, πλέον, Μίντοους παρέδωσε στην ειδική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η εισβολή της 6ης Ιανουαρίου, ένα αρχείο παρουσίασης PowerPoint, στο οποίο υπήρχε η "σύσταση" προς τον Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, με στόχο να παραμείνει στην Προεδρία και να μην παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν.

Το ότι ο Μίντοους είχε στην κατοχή του αυτό το αρχείο την ημέρα πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο υποδηλώνει ότι ήταν τουλάχιστον ενήμερος για τις προσπάθειες του Τραμπ και των ανθρώπων του να σταματήσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Η παρουσίαση με τίτλο «Εκλογική απάτη, εξωτερικές παρεμβάσεις και επιλογές για την 6η Ιανουαρίου» περιείχε συστάσεις προς τον Τραμπ να παραμείνει στο οβάλ γραφείο με την προοπτική να διατηρήσει την Προεδρία του για μια δεύτερη θητεία με βάση τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις συνωμοσιολογικές θεωρίες περί δήθεν εκτεταμένης εκλογικής νοθείας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Μίντοους παρέλαβε την εν λόγω παρουσίαση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στις 38 σελίδες της ξεδιπλωνόταν το σχέδιο. Τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερώνονταν για τη δήθεν “ξένη παρέμβαση” και στη συνέχεια ο Τραμπ θα κήρυττε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα ακύρωνε όλες τις ψήφους της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και θα ζητούσε από το Κογκρέσο να συμφωνήσει σε μια συνταγματικά αποδεκτή λύση.

Ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε τρεις “επιλογές” για να καταχραστεί τον κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο του στην κοινή συνεδρίαση του δύο σωμάτων του Κογκρέσου της 6ης Ιανουαρίου -που επρόκειτο να επικυρώσει την εκλογή Μπάιντεν- και να βοηθήσει τον Τραμπ να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Οι “επιλογές” αυτές ήταν να καταμετρήσει μόνο τις λίστες των εκλεκτόρων του Τραμπ στις πολιτείες - κλειδιά, να απορρίψει συλλήβδην τις λίστες των εκλεκτόρων του Μπάιντεν ή να καθυστερήσει την επικύρωση της εκλογής του Δημοκρατικού Προέδρου ζητώντας επανακαταμέτρηση μόνο των χάρτινων ψηφοδελτίων.

Η "κινεζική ανάμειξη"

Η τελευταία αυτή “επιλογή” ήταν παρόμοια με εκείνη που προωθούνταν ταυτόχρονα στις 4 και 5 Ιανουαρίου από τους έμπιστους του Τραμπ, με επικεφαλής τους δικηγόρους του Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον  Ίστμαν, καθώς και τον επικεφαλής στρατηγιστή του, υπόδικο σήμερα, Στιβ Μπάνον, ο οποίος εργαζόταν από το ξενοδοχείο “Ουίλαρντ” στην Ουάσιγκτον.

Ο Guardian αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι κάποια στιγμή μεταξύ του απογεύματος της 5ης Ιανουαρίου και των πρώτων ωρών της 6ης Ιανουαρίου, και αφότου ο Πενς είχε ήδη αρνηθεί να συναινέσει και να εκτελέσει αυτά τα σχέδια, ο Τραμπ πίεσε τους έμπιστούς του να βρουν ένα τρόπο για να αποτρέψουν οριστικά την επικύρωση της εκλογής Μπάιντεν.

Το σχέδιο δράσης που “αναλυόταν” στο επίμαχο αρχείο βασιζόταν στους αυθαίρετους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής ανάμειξης! «Οι Κινέζοι απέσπασαν τον έλεγχο του εκλογικού μας συστήματος σε οκτώ βασικές πολιτείες” αναφερόταν στο κείμενο. Το σχέδιο είχε τεθεί εις γνώσιν αρκετών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και άλλων μελών του Κογκρέσου, όχι όμως και των δικηγόρων του Τραμπ.

Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης -και γενικός εισαγγελέας- Τζεφ Ρόζεν και ο προκάτοχός του Μπιλ Μπαρ, πρόσωπα που είχαν διοριστεί και τα δύο από τον Τραμπ, είχαν ήδη ξεκαθαρίσει στις 5 Ιανουαρίου ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν εκλογική νοθεία ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου 2020.

Οι ερευνητές της Βουλής διευκρίνισαν ότι έλαβαν γνώση του εν λόγω αρχείου αφού εξέτασαν περισσότερα από 6.000 έγγραφα, τα οποία παρέδωσε οικειοθελώς ο Μίντοους στην εξεταστική επιτροπή ύστερα από συμφωνία με τα μέλη της.

Σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή, στο υλικό που παρέδωσε το πρώην δεξί χέρι του μεγιστάνα περιλαμβάνονταν και τα γραπτά μηνύματα που αντάλλασσε με ένα μέλος του Κογκρέσου, το όνομα του οποίου φυσικά δεν αποκαλύπτεται. Το πρόσωπο αυτό ενημέρωσε τον Μίντοους για ένα «άκρως αμφιλεγόμενο» σχέδιο υπέρ του Τραμπ, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στη συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου. Ο Μίντοους απάντησε: «Το λατρεύω».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL