Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει στη Λευκορωσία με νέες κυρώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο να κινηθεί γρήγορα εν μέσω κατηγοριών ότι οι αρχές της Λευκορωσίας αναγκάζουν εκατοντάδες μετανάστες να φτάσουν στα πολωνικά σύνορα.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ αναζητούν τρόπους για να καταπολεμήσουν αυτό που αποκαλούν «υβριδικό πόλεμο» της Λευκορωσίας κατά της ΕΕ, ως αντίποινα για προηγούμενες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για την καταστολή κατά των διαδηλωτών. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο για να πιέσει τη Δύση, στέλνοντας ανθρώπους που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ και στη συνέχεια στα σύνορα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.
Ο νέος γύρος κυρώσεων πρόκειται να στοχεύσει αξιωματούχους της Λευκορωσίας, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΕ, οργάνωσαν τις αφίξεις μεταναστών. Την Τετάρτη, οι 27 πρεσβευτές της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν επίσημα ότι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Πολωνία ισοδυναμεί με «υβριδικό πόλεμο» και μπορεί να χρησιμεύσει ως νομική βάση για την επιβολή κυρώσεων.
Η Λευκορωσία αρνείται τις κατηγορίες για αδικήματα. Παράλληλα οι κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους έχουν επιβληθεί δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αποδυνάμωση της εξουσίας του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να διευρύνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο. Το πέμπτο πακέτο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευσης ταξιδιών σε κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις της Λευκορωσίας θα ήταν η τελευταία απάντηση της ΕΕ στην επιδεινούμενη αντιπαράθεση με τη Λευκορωσία για τις νοθευμένες προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020, τις οποίες η Δύση και η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας χαρακτήρισαν νοθευμένες από τον Λουκασένκο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, μεταξύ άλλων για τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι μεταφέρουν μετανάστες στο Μινσκ, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Vladimir Makei, είναι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους που πρόκειται να υποστεί κυρώσεις, επειδή το υπουργείο του κατηγορείται για τη χορήγηση λευκορωσικών θεωρήσεων σε υπηκόους τρίτων χωρών, ιδίως Σύρους και Ιρακινούς, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η ΕΕ απαγόρευσε στην κρατική αεροπορική εταιρεία Belavia την είσοδο στον εναέριο χώρο της ΕΕ και στα αεροδρόμια της ΕΕ, αφού το Μινσκ ανάγκασε μια πτήση της Ryanair να προσγειωθεί για να συλλάβει έναν δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Τώρα, οι άμεσες κυρώσεις στην αεροπορική εταιρεία θα την εμποδίσουν να μπορεί να μισθώνει αεροσκάφη από ιρλανδικές, ρουμανικές και δανικές εταιρείες.
Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση στην ΕΕ σχετικά με το αν οι κυρώσεις θα πρέπει να ισχύουν μόνο για νέες μισθώσεις ή για υφιστάμενες συμβάσεις.
Με περισσότερες κυρώσεις αυτόν τον μήνα, ο συνολικός αριθμός των ατόμων υπό δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στη Λευκορωσία θα ανέλθει σε σχεδόν 200 άτομα - συμπεριλαμβανομένου του Λουκασένκο και των γιων του - καθώς και σε περισσότερα από δώδεκα ιδρύματα και εταιρείες.