Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.6°C30.1°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.1°C28.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
28.0°C31.0°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.2°C28.8°C
5 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 32%
Facebook Papers / Πώς πολιτικοί και σελέμπριτι «έσπαγαν» τους κανόνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Facebook Papers / Πώς πολιτικοί και σελέμπριτι «έσπαγαν» τους κανόνες

Facebook
πηγή pixabay

Ένας τεράστιος όγκος εγγράφων από το εσωτερικό του Facebook δόθηκε στη δημοσιότητα, με τις συζητήσεις να αποκαλύπτουν προειδοποιήσεις του προσωπικού ότι η εταιρεία έκανε λάθη στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το περιεχόμενο που αναρτούσαν οι χρήστες της στην πλατφόρμα. Δείχνει παράλληλα την ανησυχία για τη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει στους χρήστες της, τις προσπάθειές της να το διορθώσει  να διατηρήσει τον έλεγχο.

Τα έγγραφα, μέρος των Facebook Papers, αποκαλύφθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και παραδόθηκαν στο Κογκρέσο , από τον συνήγορο της πληροφοριοδότριας Φράνσις Χάουγκεν

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι υψηλόβαθμα στελέχη του Facebook έκαναν παρεμβάσεις ώστε να επιτρέπουν σε πολιτικούς και σελέμπριτι να αναρτούν «ό,τι ήθελαν» παρακάμπτοντας τους κανονισμούς της πλατφόρμας σχετικά με την παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχόμενο. Σύμφωνα με υπαλλήλους του Facebook παρά το ότι η πλατφόρμα επέμενε ότι ήταν πολιτικά ουδέτερη, επέτρεπε σε πολιτικούς της δεξιάς πτέρυγας να παρακάμπτουν του κανόνες. 

Μία ομάδα διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών, έλαβαν τον τεράστιο όγκο των αρχείων και άρχισαν να ερευνούν και να αναλύουν το περιεχόμενο. Πρόκειται για μια συνεργασίας 17 αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών, ανάμεσα τους η Washington Post, οι FT, του Associated Press, CNN που συνεργάζονται με κάθε μέλος να κάνει τη δική του ανεξάρτητη αναφορά σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων και τη σημασία τους. Από την Παρασκευή, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί άρχισαν να δημοσιεύουν μια σειρά από ιστορίες - που ονομάστηκαν «The Facebook Papers»

Συνεντεύξεις με δεκάδες νυν και πρώην υπαλλήλους και ένας σωρός εσωτερικών εγγράφων δείχνουν πώς η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε βλάβες στον πραγματικό κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος των εσωτερικών εγγράφων του Facebook αποκαλύπτει ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει παρακολουθήσει ιδιωτικά και σχολαστικά τις βλάβες του πραγματικού κόσμου που επιδεινώνονται από τις πλατφόρμες του, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των υπαλλήλων του σχετικά με τους κινδύνους των σχεδιαστικών τους αποφάσεων και εξέθεσε ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο σε ένα κοκτέιλ επικίνδυνου περιεχομένου.

Τα Facebook Papers μπορεί να είναι η μεγαλύτερη κρίση της εταιρείας

Σύμφωνα με την Washington Post οι δημόσιοι ισχυρισμοί του Ζούκερμπεργκ έρχονται συχνά σε σύγκρουση με την εσωτερική έρευνα, καθώς συχνά έρχονται σε αντίθεση με τα εσωτερικά πορίσματα της εταιρείας.

Όπως για παράδειγμα, ο Ζούκερμπεργκ κατέθεσε πέρυσι στο Κογκρέσο ότι η εταιρεία αφαιρεί το 94% της ρητορικής μίσους που βρίσκει. Όμως, σε εσωτερικά έγγραφα, ερευνητές εκτιμούσαν ότι η εταιρεία αφαιρεί λιγότερο από το 5% του συνόλου της ρητορικής μίσους στο Facebook.

Η εκπρόσωπος του Facebook, Dani Lever, αρνήθηκε ότι ο Zuckerberg «λαμβάνει αποφάσεις που προκαλούν βλάβη» και απέρριψε τα ευρήματα, λέγοντας ότι «βασίζονται σε επιλεγμένα έγγραφα τα οποία είναι κακοχαρακτηρισμένα και στερούνται οποιουδήποτε πλαισίου».

Όσον αφορά τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, το Facebook αύξησε τις προσπάθειές του για την αστυνόμευση του περιεχομένου που προωθούσε τη βία, την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους. Αλλά μετά τις 6η Νοεμβρίου, ανακάλεσε πολλά από τα δεκάδες μέτρα που είχε λάβει και αποσκοπούσαν στην προστασία των Αμερικανών χρηστών. Η απαγόρευση της ομάδας Stop the Steal δεν ίσχυε για τις δεκάδες παρόμοιες ομάδες που εμφανίστηκαν, με την εταιρεία να καταλήγει αργότερα στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια «συντονισμένη» εκστρατεία, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Μέχρι τη στιγμή που το Facebook προσπάθησε να επιβάλει εκ νέου τα μέτρα, ήταν πολύ αργά: Οι υποστηριχτές του Τραμπ είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στον υπόλοιπο κόσμο, και ειδικά σε μη αγγλόφωνες χώρες, τα έγγραφα δείχνουν ότι το Facebook παρόλο που έχει μελετήσει σχολαστικά την προσέγγισή του αφήνει τους πολίτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ευάλωτους στην κατάχρηση από άσχημους παράγοντες και αυταρχικά καθεστώτα. Σε αναφορά του 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των προσπαθειών του κατά της παραπληροφόρησης - 84% - κατευθύνθηκε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δείχνουν τα έγγραφα, ενώ μόλις το 16% κατευθύνθηκε προς τον «υπόλοιπο κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL