Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σύνοδος Κορυφής / Μόνο ευχολόγια και καμία απάντηση για τις αυξήσεις - φωτιά στην ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής / Μόνο ευχολόγια και καμία απάντηση για τις αυξήσεις - φωτιά στην ενέργεια

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παρά τις πιέσεις της Ισπανίας και άλλων χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας με πιο “ριζικά μέτρα” σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τελικά οι 27 συμφώνησαν απλώς να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της λεγόμενης “εργαλειοθήκης” της Κομισιόν για την παροχή στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

“Τα κράτη - μέλη και η Κομισιόν να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών - μελών” σημειώνεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Όσο υποστηρίζουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις θα εργαστούμε για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανεξαρτησίας” δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετά το πέρας της συνεδρίασης, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στη “δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου” και σε “κοινή προμήθεια”.

Η συμφωνία στο κείμενο συμπερασμάτων δεν επιτεύχθηκε εύκολα, όχι όμως μόνο εξαιτίας των πιέσεων της Ισπανίας. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία χρησιμοποίησαν την ενεργειακή κρίση για να ζητήσουν την αναθεώρηση του φιλόδοξου σχεδίου της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής - ιδίως του συστήματος εμπορίας εκπομπών.

Έτσι κατάφεραν να μπει στα συμπεράσματα μια εντολή προς την Επιτροπή “να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και «την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε. (ETS)”.

Επίσης, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “να εξετάσουν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συνέβαλαν να προσφέρεται ενέργεια σε προσιτή τιμή στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε. και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού και υποστήριξη στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατάστασης σε κάθε κράτος - μέλος”.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Politico, o Τσέχος ηγέτης Αντρέας Μπάμπις προέτρεψε τους ομολόγους του να συνεχίσουν με μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία, κάτι με το οποίο διαφώνησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λέγοντας ότι τέτοιες συμβάσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την εξωτερική διάσταση του ενεργειακού τόνισε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για “ένα μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα” με "σοβαρές κοινωνικές συνέπειες”.

Πάντως το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της 26ης Οκτωβρίου προκειμένου να προωθήσει τις ενέργειες που αποφασίστηκαν σε επίπεδο ηγετών, ενώ οι 27 δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν και στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να επαναφέρει τα αιτήματα για ριζική μεταμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL