Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.0°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
4.2°C8.5°C
4 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.5°C13.0°C
5 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.9°C13.7°C
1 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.5°C8.5°C
1 BF 79%
Osprey V / Με δύναμη από τη Γάζα, μηνύματα ανθρωπιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Osprey V / Με δύναμη από τη Γάζα, μηνύματα ανθρωπιάς

Γάζα

Ζουν και δημιουργούν μέσα στη μεγάλη ανοιχτή φυλακή της Λωρίδας της Γάζας των περίπου δυο εκατομμυρίων Παλαιστινίων, δίπλα στα ερείπια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Παίζουν ροκ μουσική με αγγλικό στίχο, τραγουδούν για τις πανανθρώπινες αξίες και οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Είναι η μπάντα Osprey V (Ψαραετός), που, παρά τις αντιξοότητες, σπάει τα στερεότυπα και συνεργάζεται με διεθνούς ακτινοβολίας δημιουργούς, όπως ο Roger Waters των Pink Floyd, με τον οποίο εμφανίστηκαν στη διαδικτυακή συναυλία Live for Gaza για τη στήριξη των Παλαιστινίων καλλιτεχνών μόλις 11 ημέρες πριν από τους βομβαρδισμούς του περασμένου Απριλίου.

Τον βασικό κορμό του πρώτου ροκ συγκροτήματος της Γάζας αποτελούν τρία ξαδέρφια, ο Ράτζι, ο Μοαμίν και ο Σαΐντ Ελ Τζαρού. Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στον Στρατή Αγγελή για την «Α» διατηρούν χαμηλούς τόνους. Εξάλλου οι Ψαραετοί της Γάζας μιλούν περισσότερο μέσα από τα τραγούδια τους και ονειρεύονται να πετάξουν σε λεύτερους ουρανούς.

* Πώς ξεκινήσατε το συγκρότημα; Ποια ήταν η βασική έμπνευση;

Η βασική μας έμπνευση ήταν οι μεγάλες μπάντες που κατάφεραν να καθιερωθούν, όπως οι Linkin Park και οι ThreeDoors Down. Αυτές οι μπάντες έχουν μεγάλη αξία, όχι μόνο για τη μουσική τους, αλλά για τα μηνύματα τα οποία προσπαθούν να μοιραστούν με τα ακροατήριά τους.  Έχουμε επηρεαστεί πολύ από τέτοιου είδους συγκροτήματα που θίγουν ανθρωπιστικά ζητήματα.

Όσο για την ιδέα, ήταν ένα παιδικό όνειρο που πάντα θέλαμε να κάνουμε πράξη, να το πραγματοποιήσουμε ακόμα και στο πιο απίθανο μέρος, όπως η Γάζα.  Όμως το πάθος μας και το ευγενικό μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε μας έδωσε δύναμη και επιμονή να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να φτιάξουμε κάτι από το τίποτα, αρχίζοντας με σχεδόν μηδαμινά μέσα, για να κάνουμε ποιοτική μουσική με βαθιά μηνύματα.

* Παρακολουθώ τη δραστηριότητά σας, όπως τα Live from Gaza. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες σε τέτοιο περιβάλλον, με αποκλεισμό και κάτω από ισραηλινούς βομβαρδισμούς;

Το να είσαι καλλιτέχνης στη Γάζα αποτελεί πρόκληση με όλη τη σημασία της λέξης. Στη Γάζα είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο. Δεν βλέπουμε πολλά ούτε επικοινωνούμε πολύ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε, να φτάσουμε στον υπόλοιπο κόσμο με τη μοναδική γλώσσα που θα καταλάβει, τη γλώσσα της μουσικής. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά, θέλω να πω ότι εδώ είναι δύσκολο να κάνεις τέχνη γενικότερα, και είναι ακόμα δυσκολότερο να παίζεις αυτού του είδους τη μουσική που παίζουμε εμείς λόγω στερεοτύπων.

Επίσης ήταν πολύ δύσκολο να συμμετέχουμε (στο Live from Gaza) εξ αρχής. Είναι τόσο πολλά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ στη Γάζα, για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.  Έπρεπε να βρούμε ένα κατάλληλο υπόγειο, που να μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί παρά τις διακοπές στο ρεύμα. Επίσης ήταν δύσκολο να βρούμε τα κατάλληλα όργανα και τις συσκευές για να γυρίσουμε το βίντεο, καθώς εδώ δεν υπάρχουν καταστήματα μουσικών ειδών.

* Ποιες είναι αντιδράσεις από το διεθνές κοινό, από την Παλαιστίνη, ίσως και από το Ισραήλ;

Το σίγουρο είναι ότι το κοινό αιφνιδιάστηκε, το λιγότερο. Δεν περίμεναν κάτι σαν εμάς. Η ροκ μουσική έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ακόμα και για το είδος της.  Όμως μια μπάντα από την Παλαιστίνη, και μάλιστα από τη Γάζα, που παίζει τραγούδια με αγγλικό στίχο, ήταν μεγάλη έκπληξη. Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από τη μουσική, η αντίδραση του κοινού ήταν υποστηρικτική, απολαμβάνουν τη μουσική και τους στίχους μας, πόσο μάλλον όταν αναφέρονται στην ανθρώπινη υπόσταση όλων μας.

* Θα μπορούσατε να δώσετε μια συναυλία εκτός Γάζας;

Οπωσδήποτε αυτό είναι που θέλουμε και που μας εμπνέει. Θέλουμε να μοιραστούμε τη μουσική μας και το πάθος μας με όλο τον κόσμο.  Όμως είμαστε και ρεαλιστές, δηλαδή ξέρουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε διεθνείς εμφανίσεις εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στις μετακινήσεις και στα ταξίδια εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ταξιδέψουμε από τη Γάζα, αλλά πρέπει να ελπίζουμε και να δουλεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να πετύχουμε αυτή τη φιλοδοξία μας.

* Έχετε επαφές με μουσικούς σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα;

Έχουμε μερικές επαφές με διασημότητες και μουσικούς, αλλά είναι ένα βήμα που απαιτεί περισσότερο σχεδιασμό και οργάνωση. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και τώρα που μιλάμε. Πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλοί μουσικοί που θα ενδιαφέρονταν για εμάς και να συνεργαστούν μαζί μας.

Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε εδώ και να συνεχίσουμε να γράφουμε και να παίζουμε μουσική, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι θα είναι ασφαλές να κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς τα εμπρός στο μουσικό μας ταξίδι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL