Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
10.6°C12.9°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.3°C
0 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.0°C
5 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8 °C
7.9°C8.5°C
0 BF 100%
Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός / Προ των πυλών η παγκόσμια κρίση νερού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός / Προ των πυλών η παγκόσμια κρίση νερού

ΝΕΡΟ

Οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν περιορίζονται στην άνοδο της θερμοκρασίας, της στάθμης των ωκεανών και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πτυχή της είναι και το προβληματικό στάτους των πολύτιμων και αναντικατάστατων για τη διατήρηση της ζωής υδάτινων πόρων, που απειλούνται σήμερα από την υπερεκμετάλευση στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος όπως φυσικά και από τον υπερπληθυσμό.

Τα προβολικά μοντέλα των επιστημόνων σκιαγραφούν μια εφιαλτική εικόνα για το μέλλον σε σχέση με τη διαθεσιμότητα νερού: έως το 2050 περισσότεροι από 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της δίψας!

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες και θα συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές στον κύκλο του νερού, με τις περιοχές που είναι ήδη υγρές να γίνονται υγρότερες και τις ήδη άνυδρες να γίνονται επιρρεπείς σε μεγαλύτερη ξηρασία. Οι έντονες βροχοπτώσεις εντείνονται κατά 7% για κάθε επιπλέον 1 βαθμό Κελσίου αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος θα απαλλαγεί από τον εφιάλτη της λειψυδρίας, κάθε άλλο. Διότι στη διατάραξη του κύκλου του νερού έρχεται να προστεθεί η κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων από τις ανθρώπινες κοινότητες και φυσικά το σύστημα της αέναης κερδοσκοπίας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), προειδοποίησε χθες πως η διαχείριση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων είναι “αποσπασματική και ανεπαρκής” και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και λήψη μέτρων ενόψει της διαφαινόμενης, παγκοσμίων διαστάσεων, κρίσης νερού.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη μεγάλη μεταβλητότητα που παρατηρείται στα καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την αγωνία της εύρεσης νερού αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία εξαιτίας τόσο της αυξανόμενης έλλειψης νερού όσο και της αύξησης του πληθυσμού της Γης.

“Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη διαφαινόμενη κρίση νερού” τόνισε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Η έκθεση, με τίτλο “The State of Climate Services 2021: Water”, μια συνεργασία μεταξύ του WMO, διεθνών οργανισμών και επιστημονικών θεσμών, εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε νερό θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050, έναντι 3,6 δισεκατομμύρια που ήταν το 2018.

Ο WMO ζητάει την ανάληψη άμεσης δράσης και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τα σχέδια διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων προειδοποίησης για τις πλημμύρες στην Ασία και για τις ξηρασίες στην Αφρική.

Παρά τη σχετική πρόοδο που έχει συντελεστεί τελευταία, η έκθεση επισημαίνει ότι 107 χώρες απέχουν ακόμη μακράν του στόχου της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων με χρονικό ορίζοντα το 2030.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL