Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
7.5°C13.4°C
1 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
4.6°C9.6°C
0 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
7.0°C11.6°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.1°C14.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.5°C4.9°C
0 BF 81%
Φράνσις Χόγκεν / Δριμύ κατηγορώ κατά του Facebook - «Αποδυναμώνει τη Δημοκρατία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φράνσις Χόγκεν / Δριμύ κατηγορώ κατά του Facebook - «Αποδυναμώνει τη Δημοκρατία»

Φράνσις Χόγκεν
EPA

Στην υποεπιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας για την Προστασία των Καταναλωτών της αμερικανικής Γερουσίας κατέθεσε η πρώην αναλύτρια δεδομένων του Facebook, Φράνσις Χόγκεν, κατά του γίγαντα των social media. 

Η Φράνσις Χόγκεν κατέθεσε ότι η εταιρεία γνώριζε την προφανή βλάβη που προκαλεί σε ορισμένους εφήβους το Instagram και ότι είναι ανέντιμη στον δημόσιο αγώνα της κατά του μίσους και της παραπληροφόρησης.

Αρχικά τόνισε ότι έπιασε δουλειά στο Facebook για να βγάλει το καλύτερο δυνατό που έχουμε μέσα μας, σημειώνοντας ότι «βρίσκομαι όμως σήμερα εδώ, καθώς εκτιμώ ότι τα προϊόντα του Facebook «βλάπτουν τα παιδιά, τροφοδοτούν τον διχασμό, αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας και πολλά ακόμα».

Σύμφωνα με την ίδια τα στελέχη του Facebook ότι πώς μπορούν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ασφαλή, αλλά «δεν θα το κάνουν». «Έβαλαν ως προτεραιότητα τα τεράστια κέρδη τους παρά τους ανθρώπους», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η Φράνσις Χόγκεν τόνισε ότι «είδα ότι το Facebook βρέθηκε κατ’ επανάληψη αντιμέτωπο με συγκρούσεις μεταξύ των δικών του κερδών και της ασφάλειάς μας». Όπως είπε: «Το Facebook έδινε λύση σε αυτά με αποφάσεις υπέρ του κέρδους του».

Η Χόγκεν κατέθεσε κατά της πολιτικής του Facebook, η οποία ενισχύεται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων έρευνας που αντέγραψε κρυφά πριν εγκαταλείψει τη θέση της στην εταιρεία. Έχει επίσης καταθέσει καταγγελίες στις ομοσπονδιακές αρχές υποστηρίζοντας ότι η ίδια η έρευνα του Facebook δείχνει ότι ενισχύει το μίσος, την παραπληροφόρηση και την πολιτική αναταραχή, αλλά η εταιρεία αποκρύπτει αυτά που γνωρίζει.

«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από την Facebοok, διότι μόνο η Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα» , γράφει στο κείμενο της κατάθεσής της.

«Ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι η διαφάνεια». «Σε αυτήν την βάση μπορούμε θα θεσπίσουμε εύλογους κανόνες και στάνταρντ για να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και ακόμη περισσότερα», αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης της Φράνσις Χάουγκεν η οποία καταγγέλλει ότι ο κολοσσός κρατά τους αλγορίθμους και τις επιχειρήσεις του μυστικές.

«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει πώς να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα, αλλά δεν θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές επειδή έχει βάλει τα αστρονομικά κέρδη της πάνω από τους ανθρώπους», αναφέρει στη γραπτή κατάθεσή της για την ακρόαση. «Η δράση του Κογκρέσου είναι απαραίτητη. Δεν θα λυθεί αυτή η κρίση χωρίς τη βοήθειά σας» σημείωσε.

Η πρώην υπάλληλος που αμφισβητεί τον γίγαντα του κοινωνικού δικτύου με 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι μια 37χρονη ειδικός στα δεδομένα από την Αϊόβα με πτυχίο μηχανικού υπολογιστών και μεταπτυχιακό στις επιχειρήσεις από το Χάρβαρντ. Πριν προσληφθεί από το Facebook το 2019, εργάστηκε για 15 χρόνια σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, το Pinterest και η Yelp.

Η Χόγκεν χαρακτηρίστηκε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, είναι η πηγή της διαρροής εσωτερικών εγγράφων του Facebook, όπως αποκάλυψε την Κυριακή, σε συνέντευξή της, που μεταδόθηκε από το δίκτυο CBS, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών.

Σημειώνεται ότι πριν αποχωρήσει από την επιχείρηση, τον Μάιο, η Φράνσις Χάουγκεν πήρε μαζί της πολλά έγγραφα από εσωτερικές έρευνες στο μέσο και τα εμπιστεύτηκε κυρίως στην Wall Street Journal. Σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα αποκάλυψε, στηριζόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους.

Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν. Χθες ο αντιπρόεδρος του Facebook Νικ Κλεγκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο δίκτυο CNN και προσπάθησε να μετριάσει τις πιθανές ζημιές που θα προκαλούσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η συνέντευξη της Χάουγκεν.

Δεχόμενη πιέσεις, η επιχείρηση της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μιας εκδοχής του Instagram για τους κάτω των 13 ετών, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί τελείως από το ενδεχόμενο αυτό.

Η Φράνσις Χάουγκεν άρχισε να εργάζεται για το Facebook το 2019 και διορίστηκε, κατόπιν δικού της αιτήματος, στο τμήμα «πολιτικής ακεραιότητας» (Civic Integrity), το οποίο ασχολείτο με τους κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργούν ορισμένοι χρήστες ή ορισμένα περιεχόμενα για την καλή διεξαγωγή των εκλογών. Πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, το Facebook είχε τροποποιήσει τους αλγορίθμους του για να μειώσει την μετάδοση πλαστών πληροφοριών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Χόγκεν ,«μόλις τελείωσαν οι εκλογές», ο όμιλος τους επανέφερε στην προηγούμενη κατάστασή τους, «δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας», υποστήριξε η ίδια στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL