Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Αφρική / Γαλλο-γερμανικός συνεταιρισμός και ρωσική σφήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφρική / Γαλλο-γερμανικός συνεταιρισμός και ρωσική σφήνα

αφρικη

Γάλλοι και Γερμανοί είχαν συμφωνήσει, το 2017, να αναλάβουν ενεργό στρατιωτικό ρόλο στο Σαχέλ, με επίκεντρο το Μάλι, όπου διακυβεύονται ζωτικά ευρωπαϊκά και δη γαλλικά συμφέροντα. Ο τζιχαντισμός, ο ISIS, οι κάθε είδους ένοπλες ομάδες τοπικών πολεμάρχων και πλιατσικολόγων παραμένουν ένα καλό άλλοθι για τη διαιώνιση της ενεργού στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στις πρώην αποικίες της στην Αφρική. Στο πλαίσιο του ντιλ, οι Γάλλοι θα χειρίζονταν τα όπλα και οι Γερμανοί θα ήταν επιφορτισμένοι με την επιμελητειακή υποστήριξη της επιχείρησης. Πολλοί θεώρησαν τότε αυτή τη σύμπραξη ως προοίμιο του θρυλούμενου ευρωστρατού.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μαΐου στο Μάλι, το δεύτερο σε διάστημα δέκα μηνών, άλλαξε τα δεδομένα και πάγωσε τα σχέδια των δύο εταίρων. Ο “προσωρινός Πρόεδρος” Μπαχ Ναντό και ο πρωθυπουργός Μοκτάρ Ουέιν συνελήφθησαν από τον στρατό και η πολύπαθη χώρα ξαναμπήκε στον γύψο, με μια νέα χούντα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της προηγούμενης, που εκτέλεσε το πραξικόπημα του Αυγούστου 2020, ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, αρχηγός της «Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού».

Η νέα χούντα, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι προτιμά την “πολυφωνία” στους ξένους στρατούς που αλωνίζουν τη χώρα, έτσι στράφηκε και στη Ρωσία τελευταία, κάτι που, φυσικά, έκανε έξω φρενών Παρίσι και Βερολίνο.

Εν χορώ οι δύο κυβερνήσεις δήλωσαν “ανησυχία” για τη συμφωνία μεταξύ της μαλινέζικης χούντας και της διαβόητης ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner Group. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ρώσοι μισθοφόροι θα εκπαιδεύσουν τον στρατό του Μάλι και θα παρέχουν προστασία σε ανώτερους αξιωματούχους. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει σύντομα.

«Το βρίσκουμε εξαιρετικά ανησυχητικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Για τον αρχηγό της γαλλικής διπλωματίας Λε Ντριάν, τα σχέδια της νέας χούντας του Μάλι είναι «ασύμβατα» με τη γαλλική στρατιωτική παρουσία εκεί.

Η Γαλλία θεωρεί ότι η ανάπτυξη των Ρώσων μισθοφόρων θα υπονομεύσει τη δεκαετή “αντιτρομοκρατική” επιχείρησή της στο Σαχέλ κατά της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, τη στιγμή μάλιστα που άρχισε να μειώνει το εκστρατευτικό σώμα της, δύναμης 5.000 ανδρών. Το Βερολίνο λέει ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους του, αλλά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει αν θα σταματήσει την στρατιωτική συνεργασία του με τη μαλινέζικη χούντα.

Για άλλη μια φορά, η ρωσική σφήνα στα ευρωπαϊκά σχέδια φαίνεται να προκαλεί νευρικό κλονισμό στους άμεσα θιγόμενους...

Ο Κομφούκιος και το Κιργιστάν

Σιωπηλά και σταθερά η Κίνα συνεχίζει την επέκταση της πολιτικο-οικονομικής επιρροής της, εσχάτως και της πολιτιστικής. Με τους παρατηρητές να θεωρούν ήδη το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν ως την επόμενη μεγάλη “κατάκτηση” του Πεκίνου, οι άλλες επιτυχίες του αναπόφευκτα παραβλέπονται. Μια από αυτές είναι και το Κιργιστάν.

“Αποξενωμένες” επί μακρόν η μια από την άλλη, πολιτιστικά και γλωσσικά, οι δύο χώρες προχωρούν τώρα στην οικονομική ολοκλήρωσή τους, στο πλαίσιο του στρατηγικού κινεζικού σχεδίου αναβίωσης του Δρόμου του Μεταξιού. Η δραστηριοποίηση Κινέζων επενδυτών στο Κιργιστάν προκάλεσε αρχικά σινοφοβικά αισθήματα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία της μανδαρινής γλώσσας και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για σπουδές στην Κίνα έχουν μετριάσει τις αρνητικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με το GlobalVoices, καθοριστική για την επιτυχία της κινεζικής στρατηγικής της ήπιας ηγεμονίας είναι η ολοένα και πιο διαδεδομένη παρουσία ινστιτούτων του Κομφούκιου σε όλο το Κιργιζιστάν. Με περισσότερα από 500 σε όλο τον κόσμο, το Πεκίνο διαθέτει πλέον κόμβους παντού για την επαφή και γνωριμία με τον κινεζικό πολιτισμό και γλώσσα. Το έργο τους στο Κιργιστάν συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας για την Κίνα μεταξύ των Κιργίζιων νεολαίων.

Πόσο μάλλον όταν η κινεζική κυβέρνηση παρέχει δωρεάν υποτροφίες, κάτι που έχει παρακινήσει πολλούς νέους να εξοικειωθούν με την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν καλά αμειβόμενες δουλειές.

Ο Νουραγίμ Κουνταγιάρ, ένας 26χρονος μεταφραστής, λέει ότι η γνώση της μανδαρινής γλώσσας εκτιμάται ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας του Κιργιστάν, σε συνάρτηση με τη ζήτηση από επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Δρόμο του Μεταξιού. Η εταιρεία στην οποία ο ίδιος εργάζεται συνδέεται άμεσα με έργα αυτού του πρότζεκτ και προσλαμβάνει κυρίως εργαζόμενους από την Κίνα, αλλά και ντόπιους μηχανικούς, εργολάβους οδικών έργων, λογιστές, μεταφραστές και άλλους ειδικευμένους εργαζόμενους. Μια άλλη Κιργίζια, η Τσολπόν Αζιλμπέκ, που εργαζόταν ως μεταφράστρια στο διυλιστήριο πετρελαίου Κάρα Μπάλτα, 60 χλμ. δυτικά του Μπισκέκ, τη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στο Κιργιστάν, σημειώνει ότι η γνώση της μανδαρινής τη βοήθησε να διαπραγματευτεί υψηλότερο μισθό. Όπως λέει, φίλοι και γνωστοί της πηγαίνουν συχνά στην Κίνα για να εργαστούν ως οδηγοί και μεταφραστές για λογαριασμό Ρώσων τουριστών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πρώτα ινστιτούτα του Κομφούκιου ιδρύθηκαν το 2004. Στην Κιργιζία, το πρώτο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2007, όταν ο πρώην Πρόεδρος Χου Τζιντάο επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Μπισκέκ και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κιργιζική κυβέρνηση, που περιελάμβανε την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, άνοιξαν πολλά κινεζικά ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων ένα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπισκέκ και ένα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κιργιζίας.

Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από 7.000 μαθητές παρακολουθούσαν προγράμματα εκμάθησης της μανδαρινής γλώσσας στα ινστιτούτα του Κομφούκιου, ενώ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, το 2020 πάνω από 4.000 φοιτητές σπούδαζαν στα κινεζικά πανεπιστήμια.

Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι πολύ μικροί σε σχέση με τον αριθμό των σπουδαστών που φοιτούν στα πανεπιστήμια της Ρωσίας -περίπου 16.000-, οι δεσμοί με την οποία παραμένουν πάντα ισχυροί και πολύπλευροι, ωστόσο η κινεζική πολιτιστική επέκταση στο Κιργιστάν φαίνεται να λειτουργεί σαν ανάχωμα στην προσπάθεια μιας άλλης επίδοξης περιφερειακής δύναμης να διεισδύσει στους “αδελφούς” λαούς της περιοχής: της Τουρκίας.

Οι Κιργίζιοι φοιτητές στα τουρκικά πανεπιστήμια όλο και λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια. Πέρσι, μόλις 1.250 έκαναν αίτηση για εγγραφή σε αυτά...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL