Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Κλιματική αλλαγή / Κόψτε το κρέας για να σωθεί ο πλανήτης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική αλλαγή / Κόψτε το κρέας για να σωθεί ο πλανήτης!

ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Ένα σχετικά υποτιμημένο, πλην σημαντικό μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλεί την κλιματική κρίση προέρχεται από τη διαρκώς διογκούμενη βιομηχανική κτηνοτροφία, έναν κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας που εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κλιματική κρίση περιλαμβάνεται ασυζητητί και η δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη που επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα του Guardian, μόλις είκοσι εταιρείες βιομηχανικής κτηνοτροφίας είναι υπεύθυνες για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που συγκριτικά είναι μεγαλύτερες από εκείνες των τριών πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών της Ευρώπης, της Γερμανίας, της Γαλλίας ή της Βρετανίας. Την ίδια ώρα, θεωρούμενες ως ελκυστικές επενδύσεις, οι μετοχές τους προσελκύουν το ισχυρό ενδιαφέρον θεσμικών και άλλων επενδυτών αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία τους κατά δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, διευρύνοντας συνεχώς τις δραστηριότητες και το παραγωγικό δυναμικό τους.

Η εκτροφή ζώων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα, με την κτηνοτροφία να αντιπροσωπεύει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε τεράστιες μειώσεις της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο Meat Atlas που καταρτίστηκε από την ακτιβιστική οργάνωση “Φίλοι της Γης” και το ευρωπαϊκό πολιτικό ίδρυμα Heinrich Böll Stiftung, την πενταετία 2015-2020 οι παγκόσμιες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συγκέντρωσαν κεφάλαια άνω των 478 δισεκατομμυρίων δολαρίων προερχόμενα από 2.500 επενδυτικές εταιρείες, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Μ' αυτό το επίπεδο οικονομικής στήριξης, η έκθεση εκτιμά ότι η παραγωγή κρέατος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον 40 εκατομμύρια τόνους έως το 2029, φτάνοντας ετησίως στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 366 εκατομμυρίων τόνων.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της φρενήρους ανάπτυξης είναι πιθανό να αφορά το νότιο ημισφαίριο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κρέατος θα συνεχίσουν να προέρχονται από την Κίνα, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και, φυσικά, τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2029, αυτές οι χώρες θα εξακολουθούν να έχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση, τα τρία τέταρτα του συνόλου της γεωργικής γης χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ζώων ή για καλλιέργειες που παράγουν ζωοτροφές. Μόνο στη Βραζιλία, 175 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης είναι “δεσμευμένα” για την εκτροφή βοοειδών, έκταση που είναι περίπου ίση με ολόκληρη την καλλιεργούμενη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχή ενοποίηση στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να εξαγοράζουν μικρότερες περιορίζοντας δραστικά τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο τα πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής τροφίμων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση του αριθμού των ζώων εκτροφής δίνοντας παράλληλα ώθηση σε διαφορετικά διατροφικά μοντέλα.

Χρειάζεται επίσης να θεσπιστούν περισσότεροι ρυθμιστικοί κανόνες για τη βιομηχανία του κρέατος έτσι ώστε οι εταιρείες του κλάδου να πληρώνουν για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και για να ελαχιστοποιήσουν τις περαιτέρω ζημιές.

Όσον αφορά το επενδυτικό πεδίο, οι ιδιωτικές τράπεζες, οι θεσμικοί επενδυτές, καθώς και αναπτυξιακοί φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα πρέπει με τη σειρά τους να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα μεγάλης κλίμακας εντατικής παραγωγής ζωικών πρωτεϊνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL