Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Σύλληψη Προτάσεβιτς / Ανεξέλεγκτη κατάσταση στους ουρανούς της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλληψη Προτάσεβιτς / Ανεξέλεγκτη κατάσταση στους ουρανούς της Ευρώπης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τα αεροπλάνα της Aeroflot (ΕΣΣΔ), της CSA (Τσεχοσλοβακία), της Tarom (Ρουμανία), της Malev (Ουγγαρία) και σχεδόν όλων των εθνικών αερομεταφορέων των σοσιαλιστικών χωρών αλλά και αντίστοιχα εκείνα των δυτικών εταιρειών μπορούσαν να πετούν “ελεύθερα” στους ουρανούς της Ευρώπης και να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της «σπάζοντας» κατά κάποιον τρόπο τη βαθιά πολιτικοϊδεολογική περιχαράκωση και αντιπαλότητα των δύο μπλοκ.

Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ευρωπαϊκοί ουρανοί κάθε άλλο παρά ανοιχτοί είναι και οι πολιτικές πτήσεις μόνο ελεύθερα και απροβλημάτιστα δεν διεξάγονται, έχοντας μετατραπεί σε όπλο διεμβολισμού και άσκησης πολιτικών πιέσεων, καθώς η νέα ψυχροπολεμική κόντρα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία μαίνεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η εκτροπή στο Μινσκ, διά παραπλανητικής απειλής για βόμβα, της πτήσης Αθήνα - Βίλνιους της Ryanair την περασμένη Κυριακή με σκοπό να συλληφθεί ο αντικαθεστωτικός Λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο ήδη προβληματικό τοπίο των ευρωρωσικών σχέσεων πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων, μέτρων και αντίμετρων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απ’ τη μία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία απ’ την άλλη, που προκαλούν ήδη σοβαρές «αναταράξεις» στις αεροπορικές πτήσεις.

Παρακάμψεις και εναέρια μπλόκα

Έτσι, μετά την προχθεσινή απαγόρευση εισόδου στον γαλλικό εναέριο χώρο αεροσκάφους της λευκορωσικής εταιρείας Belavia που είχε προορισμό την Βαρκελώνη, αναγκάζοντας τους χειριστές του να επιστρέψουν στο Μινσκ, πτήση της Air France από Παρίσι προς Μόσχα ματαιώθηκε καθώς δεν δόθηκε το πράσινο φως από τη Ρωσία για αλλαγή δρομολογίου ώστε η πτήση να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Σημειώνεται ότι την ημέρα που η Γαλλία “έκλεισε” τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις από το Μινσκ, η Ρωσία, προφανώς λαμβάνοντας αντίμετρα, αρνήθηκε να εγκρίνει παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας για την πτήση της Austrian Airlines Βιέννη - Μόσχα, με αποτέλεσμα η πτήση να ματαιωθεί. Χθες πάντως οι ρωσικές αρχές έδωσαν άδεια για την ίδια πτήση της Austrian Airlines ώστε να παρακάμψει τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα RBC Daily, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα αρνήθηκε να δεχθεί τις πτήσεις της Air France και της Austrian Airlines, η Ρωσία πρόκειται να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να πετούν και να αναχωρούν προς και από τα ρωσικά αεροδρόμια παρακάμπτοντας τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, ανέφεραν ότι η Ρωσία θα δώσει σύντομα επίσημη έγκριση σε πτήσεις προς και από Μόσχα οι οποίες παρακάμπτουν τη Λευκορωσία και ότι τα πρόσφατα «προβλήματα» οφείλονταν σε «τεχνικούς λόγους», καθώς τα νέα σχέδια πτήσεων που υποβάλλουν οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες «χρειάζονται επεξεργασία».

«Μάθετε να παίρνετε μέτρα»…

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Facebook υποστήριξε πως με το να συστήνει στις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας η Ε.Ε. επιδεικνύει «ανεύθυνη συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών». «Η παράκαμψη των δρομολογίων που ακολουθούν εκατοντάδες πτήσεις (...) δημιουργεί κολοσσιαία προβλήματα. Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να μάθουν να παίρνουν μέτρα που είναι αληθινά φτιαγμένα για την ασφάλεια των πολιτών» σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος.

Ο πόλεμος νεύρων της Μόσχας για τις ευρωπαϊκές πτήσεις που παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας φαίνεται πως έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες.  Όχι μόνο τίθεται εν αμφιβόλω η πολιτική τής σιδηράς πυγμής με την οποία η Ε.Ε. θέλει να αντιμετωπίσει τον Μινσκ, και κατ’ επέκταση να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στη Ρωσία, αλλά σαφώς τα τεχνικής φύσης προβλήματα που δημιουργούνται έχουν επιπτώσεις, οικονομικές και ασφάλειας, στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Ζοζέπ Μπορέλ να ζητήσει “διευκρινίσεις” από τη Μόσχα σχετικά με το αν τα “εμπόδια” που ορθώνει στις αεροπορικές συνδέσεις αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις ή αν πρόκειται για πολιτική απόφαση. “Η Ευρωπαϊκή  Ένωση θέλει να γνωρίζει πριν λάβει μέτρα” είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. “Είχαμε πληροφορίες για τα προσκόμματα που εμποδίζουν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να απογειωθούν και να προσγειωθούν στη Μόσχα, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία.  Όμως εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αν πρόκειται για ένα μέτρο που λαμβάνεται κατά περίπτωση (...) ή είναι μια γενική κατευθυντήρια οδηγία των ρωσικών αρχών ώστε να υποχρεωθούν τα ευρωπαϊκά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία». «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης υφίσταται πάντα με τη Ρωσία» έσπευσε να προσθέσει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Από το Μινσκ, στο Σότσι

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στους ευρωπαϊκούς ουρανούς, στο ειδυλλιακό ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα μια συνάντηση κορυφής προσελκύει την προσοχή όχι τόσο για την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν όσο για την πολύ ιδιαίτερη συγκυρία υπό την οποία διεξάγεται.

Η σύνοδος κορυφής Πούτιν - Λουκασένκο συγκαλείται εν μέσω της θύελλας που έχει προκαλέσει το περιστατικό της εκτροπής του Boeing της Ryanair στο Μινσκ εντείνοντας τη διεθνή απομόνωση της Λευκορωσίας και ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στον επί 27 χρόνια Πρόεδρο της χώρας, τον οποίο από την άλλη πιέζει ο Πούτιν για να συναινέσει σε πολιτική και οικονομική πρόσδεση με τη Ρωσία.

Αν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση «να σταματήσει να δαιμονοποιεί όσους δεν της αρέσουν» και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν είδε κάποιον λόγο για να μην γίνουν πιστευτοί οι λευκορωσικοί ισχυρισμοί για την αιτία εκτροπής της πτήσης της Ryanair, ο Λουκασένκο παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα για τη Μόσχα στην προσπάθειά της να αποφύγει με τη Λευκορωσία ένα σενάριο “τύπου Ουκρανίας”.

Η Μόσχα επιδιώκει την επέκταση της ρωσικής ζώνης επιρροής στη γειτονική χώρα μέσω του μακρόπνοου σχεδίου της ενοποίησης Ρωσίας - Λευκορωσίας.  Όμως, οι διαθέσεις του Λουκασένκο δεν είναι απαραίτητα ευνοϊκές απέναντι σε ένα σχέδιο που εκ των πραγμάτων θα υπονομεύσει την εξουσία του. Ο Πούτιν από την άλλη δεν είναι αδιάφορος απέναντι στις απειλές των Βρυξελλών για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά του Μινσκ, οι οποίες πιθανόν να πλήξουν τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από τη λευκορωσική επικράτεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL