Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.4°C
4 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.1°C24.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.0°C26.7°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.0°C
2 BF 33%
Λωρίδα της Γάζας / Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λωρίδα της Γάζας / Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών

Γάζα
EPA

Με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται μεταξύ Παλαιστινιών και Ισραηλινών, μεγαλώνουν και οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας καθώς βρίσκεται αποκλεισμένη εναέρια, χερσαίο και θαλάσσια, εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα, ανάμεσά τους 61 παιδιά. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας.

Εγκλήματα πολέμου χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια κατοικιών, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι πλήττει μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες. Η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιδείξει μια σοκαριστική αδιαφορία για τις ζωές των παλαιστινίων αμάχων πραγματοποιώντας έναν αριθμό αεροπορικών επιδρομών με στόχο κτίρια κατοικιών σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες--ανάμεσά τους και παιδιά- και προκαλώντας αναίτια καταστροφή σε περιουσίες αμάχων με επιθέσεις που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στην Γάζα.

132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώ παρέχουν τρόφιμα και άλλη βοήθεια στις οικογένειες εκτοπισμένων αυτή φθάνει στη Γάζα όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ιατρικές προμήθειες, κίνδυνος για ασθένειες από το ακατάλληλο νερό και για εξάπλωση του κορωνοϊού επειδή οι εκτοπισμένοι συρρέουν στα σχολεία, είπε η Μάργκαρετ Χάρις, μια εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Επείγουσα έκκληση στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια

Το Ισραήλ ενώ αρχικά άνοιξε το περάσματος Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι που χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αποφάσισε αργότερα το κλείσιμό του.

Με την δικαιολογία ότι έγινε εκτόξευση οβίδων από τον παλαιστινιακό θύλακα το Ισραήλ βρήκε την ευκαιρία να σταματήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφερόταν στην αποκλεισμένη Γάζα. Ο ΟΗΕ ζητά το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων, οβίδες εκτοξεύθηκαν προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Αποφασίσθηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών».

Επείγουσα έκκληση απεύθυνε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL