Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.2°C21.1°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C20.0°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.1°C18.9°C
1 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.6°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.0°C
1 BF 63%
Άλμπερτ Μπουρλά / Πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλμπερτ Μπουρλά / Πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους

ΜΠΟΥΡΛΑ
EPA

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά εκτίμησε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες ενάντια στον κορωνοϊό ίσως  χρειαστούν και μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου μέσα σε 12 μήνες.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά παρέθεσε σήμερα συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", η ιταλική Corriere della Sera, δηλώνοντας πως η Pfizer είναι έτοιμη να προσφέρει ακόμα περισσότερες δόσεις στην ΕΕ το 2022 και το 2023, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα προβλήματα με AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Επιβεβαίωσε έτσι πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Κομισιόν για συμφωνία με πολυετές συμβόλαια, χωρίς να προσδιορίζει αριθμό δόσεων (έχει γίνει αναφορά για 1,8 δισ. δόσεις την επόμενη διετία).

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί δυνητικά να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια θα καταστούν σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά των εξαιρετικά μεταδοτικών παραλλάξεων του ιού.

Όπως έκανε γνωστό η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση από τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού, ενώ ήδη 144 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή. Με την φαρμακευτική εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα αυξήσει κατά 10% την παραγωγής της και ότι το εμβόλιο της παρέχει υψηλή προστασία, της τάξεως του 90%, για τουλάχιστον έξι μήνες και είναι αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τους Νew York Times, η πιθανή εξέλιξη με μία τρίτη ενισχυτική δόση, αποτελεί και τον κρίσιμο παράγοντα πίσω από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για την παραλαβή 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022 και το 2023, ούτως ώστε να προλάβει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Στην Corriere della Sera, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι σε περίπου δυο μήνες δεν θα υπάρχει, πλέον, πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων.  Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέσα στο φθινόπωρο, η ζωή των πολιτών θα επιστρέψει εντός της γνωστής καθημερινότητας «διότι ο κορωνοϊός θα γίνει σαν την εποχική γρίπη».

Ρεαλιστική χαρακτήρισε, επίσης, την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή στα τέλη του φθινοπώρου και σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό της φύλλο) και σε τρεις ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες (την ιταλική "La Stampa", τη γαλλική "Les Echos" και την ισπανική "El Mundo").

Όσον αφορά την ακριβή τιμή του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, που σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβά μεταξύ αυτών που κυκλοφορούν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη, το εμβόλιο κοστίζει όσο ένα γεύμα, αντιθέτως στην Αφρική το εμβόλιο πωλείται στο κόστος του προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικά εμπόδια στον εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμού». Συμπληρώνοντας ότι «τα εμβόλια έχουν ανεκτίμητη τιμή. Σώζουν ανθρώπινες ζωές, επιτρέπουν να ανοίξουν ξανά οι οικονομίες, αλλά εμείς τα πουλάμε στην τιμή ενός γεύματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL