Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.2°C14.4°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.4°C11.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.9°C16.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.0°C11.1°C
1 BF 87%
Eμβόλιο AstaZeneca / Αποστάσεις ΕΜΑ από τον αξιωματούχο του για τα περί θρομβώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eμβόλιο AstaZeneca / Αποστάσεις ΕΜΑ από τον αξιωματούχο του για τα περί θρομβώσεων

Astrazeneca
EPA

Δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το αν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις που εμφανίζονται σε εμβολιασμένους.

Η δήλωση αυτή του ΕΜΑ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον επικεφαλής των εμβολίων του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι που δήλωσε σήμερα στην ιταλική Il Messagero ότι συνδέονται αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την αιτία.

Σύμφωνα με την ΕΜΑ η επιτροπή αποτίμησης φαρμακολογικών κινδύνων δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα στην αξιολόγησή του εμβολίου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την ασφάλεια του, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΜΑ θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου αμέσως μόλις η αξιολόγηση ολοκληρωθεί,  είτε στις 7 είτε στις 8 Απριλίου.

Παράλληλα η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε ανάρτηση της στο twitter ανέφερε ότι η Κομισιόν βρίσκεται στενή επαφή βρίσκεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι «Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA είχε ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων και πως η χρήση του παραμένει ασφαλής, μετά την αναστολή χρήσης του από αρκετές χώρες. Επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) έχουν δηλώσει ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται καθώς τα οφέλη στην πρόληψη της μόλυνσης Covid-19 υπερτερούν κατά πολύ των επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν. .

Ο EMA εξετάζει 14 θανάτους που έγιναν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο οι οποίοι είχαν αναφερθεί έως τις 22 Μαρτίου και σχετίζονται με ασυνήθιστους θρόμβους στον εγκέφαλο, γνωστές ως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), συνοδευόμενες από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Ένα μεγάλο ποσοστό μεταξύ των αναφερθέντων περιπτώσεων που επηρεάστηκαν ήταν νέες και μεσήλικες γυναίκες.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η MHRA, ανέφερε επίσης 22 περιπτώσεις CVST, καθώς και οκτώ αναφορές για άλλα προβλήματα πήξης αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, έως και στις 24 Μαρτίου. Από αυτές τις 30 αναφορές, η υπηρεσία ανέφερε ότι επτά άτομα είχαν πεθάνει.

ΠΟΥ: Το όφελος του εμβολίου συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο

Για το θέμα που έχει προκύψει έκανε δηλώσεις αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποστηρίζοντας ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι «σε μεγάλο βαθμό» υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca».

Όπως εξήγησε εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ αυτού του εμβολίου και ορισμένων σπάνιων τύπων θρομβοεμβολών. Ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου «παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό».

Τόνισε ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι πραγματικά πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τη μείωση της θνησιμότητας μεταξύ των πληθυσμών που εμβολιάζονται κατά τους κορωνοϊού, ασκώντας παράλληλα κριτική σε ειδικούς και μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν «υπερβολικά» μόνο στους κινδύνους. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία (του μηνύματός μας) με τα οφέλη του εμβολίου», επέμεινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL