Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Φράνκο Καβάλι στην «Α» / Η Κούβα έσωσε ζωές με την πρωτοβάθμια Υγεία και την έρευνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φράνκο Καβάλι στην «Α» / Η Κούβα έσωσε ζωές με την πρωτοβάθμια Υγεία και την έρευνα

Η προληπτική πρωτοβάθμια Υγεία, που εφαρμόζεται στην Κούβα, απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει και το βάρος μιας ολόκληρης πανδημίας. Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τα εξαιρετικά στοιχεία του ελέγχου του κορωνοϊού στην Κούβα εκθειάζοντας το σύστημα Υγείας της χώρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Κούβα έκανε την επιλογή να συνεχίσει την παραδοσιακή πολιτική Υγείας της, εξηγώντας από την αρχή ότι η ζωή των ανθρώπων δεν έχει τιμή και ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει ζωές, ακόμη και εάν επιδεινωθεί η ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας», τόνισε στην ΑΥΓΗ ο πιο γνωστός Ελβετός ογκολόγος Φράνκο Καβάλι, πρώην πρόεδρος επί σειρά ετών του Διεθνούς Συλλόγου κατά του Καρκίνου (UICC), επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βέρνης και πρώην σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να οδηγήσει στην πείνα την Κούβα, πέρα από το απάνθρωπο εμπάργκο, κλείνοντας τα γραφεία αποστολής χρημάτων από τους Κουβανούς των ΗΠΑ στους συγγενείς τους στην Κούβα. Στοιχηματίζοντας, όμως, να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές η Κούβα έφτασε να έχει 100 φορές λιγότερα θύματα από αυτά που έχει το ανεπτυγμένο Βέλγιο, παρ' όλο που έχουν τον ίδιο σχεδόν πληθυσμό. Το Βέλγιο έχει 100 φορές περισσότερους νεκρούς από την Κούβα», συνέχισε ο διάσημος Ελβετός ογκολόγος, που επέστρεψε προ ημερών από την Κούβα, προσφέροντας 300.000 ευρώ για την έρευνα σε ινστιτούτα ιατρικής ως πρόεδρος της ΜΚΟ Medicuba.

Με τον Φράνκο Καβάλι, που ήταν γιατρός του Ούγκο Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο, συναντηθήκαμε πρόσφατα στη Ρώμη, στην εκδήλωση αποχαιρετισμού της Ροσάνα Ροσάντα, με την οποία στάθηκαν, τις τελευταίες στιγμές του, δίπλα στον Λούτσιο Μάγκρι, στην ελβετική κλινική που επέλεξε την ευθανασία. Ο Καβάλι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στάθηκε πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό.

Ποια μέτρα υιοθέτησε η Κούβα;

Στην Κούβα έκλεισαν τα πάντα, από την αρχή, δεν μπορείς να μετακινηθείς πουθενά χωρίς μάσκα, σε κάθε κτήριο που μπαίνει κανείς απολυμαίνει χέρια και παπούτσια, οι θετικοί στα τεστ, που διεξάγονται με ρυθμό 10.000 την ημέρα, οδηγούνται σε αποκλειστικά νοσοκομεία και δεν μολύνουν τους άλλους. Αυτοί που μπαίνουν σε καραντίνα, γιατί ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα, παραμένουν στο σπίτι τους και κάθε ημέρα ελέγχονται από έναν γιατρό ή έναν φοιτητή της Ιατρικής ή από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Το σύστημα Υγείας της Κούβας βασίζεται στην πρωτοβάθμια Υγεία, τους οικογενειακούς γιατρούς. Το 80% των γιατρών στην Κούβα είναι παθολόγοι, ενώ στην Ελλάδα το 80% έχει άλλες ειδικότητες. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός παρακολουθεί κατά μέσο όρο 1.000 άτομα και είναι υποχρεωτική η εξέταση τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Εάν δεν πάει κάποιος στον γιατρό, πάει ο γιατρός σε αυτόν να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του. Αυτή η προληπτική πρωτοβάθμια Υγεία απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει και το βάρος μιας ολόκληρης πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε τα εξαιρετικά στοιχεία του ελέγχου του κορωνοϊού στην Κούβα εκθειάζοντας το σύστημα Υγείας της και αυτό δεν αφορά την προπαγάνδα.

Πώς είδατε την προσπάθεια παρασκευής εμβολίων από την Κούβα;

Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε περίπου κατά το εν τέταρτον με την πολιτική της τρόικας και της λιτότητας που επιβλήθηκε. Στην Κούβα, η οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 - 1991 οδήγησε στην κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 55%. Παρ' όλα αυτά, με προσωπική παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο, η χώρα συνέχισε να επενδύει στην έρευνα και την ιατρική έρευνα, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει μια παράδοση στην παρασκευή εμβολίων και στις βιοτεχνολογίες.

Τις επόμενες ημέρες, ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν παρασκευάσει θα μπει στην αποκαλούμενη τρίτη φάση και ελπίζουν να έχουν τα αποτελέσματα στα τέλη Μαρτίου και να αρχίσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τον Ιούνιο. Στόχος της Κούβας είναι να προσφέρει το εμβόλιο σε προσιτή τιμή στις χώρες του Νότου, κυρίως της γειτονικής Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL