Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες της Πράσινης Παλίρροιας, κυρίως μαθήτριες και νεαρές κοπέλες, υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς την επεισοδιακή ψήφιση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων έξω από το κτήριο της Βουλής στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, με το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα, την κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες και την προοδευτική και δημοκρατική Αργεντινή να καταφέρνουν ένα μεγάλο πλήγμα στον σκοταδισμό, στις προκαταλήψεις, στον χριστιανικό φονταμενταλισμό και στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την απαγόρευση των αμβλώσεων.
Ο Φερνάντες μαζί με το νομοσχέδιο είχε δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα του νόμου και την υιοθέτηση του «Προγράμματος των Χιλίων Ημερών», που προβλέπει την πλήρη κάλυψη των εγκύων και των παιδιών τους για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση είκοσι ωρών, με 131 υπέρ, 117 κατά και 6 αποχές, θα επιτρέπει τη δωρεάν διακοπή της κύησης έως την 14η εβδομάδα, ενώ τώρα θα πρέπει να ψηφιστεί για δεύτερη φορά και τυπικά από τη Γερουσία για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν από το τέλος του έτους.
Αμέσως μετά την είδηση της ιστορικής ψηφοφορίας, πολλές γυναίκες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη που κερδήθηκε μέσα στη Βουλή, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς κατά αρκετών βουλευτών και κυρίως βουλευτριών, και των παιδιών τους, που είχαν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν υπέρ.
Η ψηφοφορία αποτέλεσε μια μεγάλη δικαίωση για την Πράσινη Παλίρροια, τα γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα και όχι μόνο που είχαν δώσει μια σκληρή μάχη το 2018, κινητοποιώντας εκατομμύρια γυναίκες, αλλά δέχθηκαν ένα ράπισμα από τη Βουλή όταν 129 βουλευτές ψήφισαν κατά, 125 υπέρ και υπήρξε 1 αποχή.