Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.2°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
21.0°C22.0°C
4 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.4°C20.9°C
2 BF 40%
Σύνοδος Κορυφής / Προσχέδιο με κυρώσεις «χάδι» κατά της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής / Προσχέδιο με κυρώσεις «χάδι» κατά της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
(EUROKINISSI /POOL PHOTO EUROPEAN UNION )

Κυρώσεις-χάδι προς την Τουρκία οι οποίες αφορούν άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, φέρεται ότι περιλαμβάνονται στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Ελλάδα ζητεί το «πάγωμα» στις πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters το κείμενο συμπερασμάτων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο εάν συμφωνηθεί, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής.

Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είναι ικανοποιημένες με τα μέχρι στιγμής σενάρια για κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος.

Η πρόθεση είναι να δώσουμε περισσότερο περιθώριο στη διπλωματία, τόνισε στο μεταξύ αξιωματούχος που επικαλείται το Politico.

«Οι μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται ακόμα, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ της Κύπρου» σημειώνεται στο προσχέδιο.

Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο καλεί το Συμβούλιο να ετοιμάσει επιπρόσθετη λίστα κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων για τις ερευνητικές δραστηριότητες της χώρας. Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο παρέτεινε για έναν ακόμα χρόνο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά δύο αξιωματούχων.

Επιπλέον, το έγγραφο ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής. Καλεί το Συμβούλιο να επεκτείνει το εύρος της απόφασης αν χρειαστεί. Σύμφωνα με ανώτατο διπλωμάτη της Ε.Ε., μια πιθανή επιλογή είναι τα τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις ερευνητικές δραστηριότητες να μην έχουν πρόσβαση στα λιμάνια και τις υπηρεσίες της Ε.Ε.

Το κείμενο επισημαίνει επίσης την αποχώρηση του Oruc Reis, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχει εμπιστοσύνη ότι αυτό θα έχει διάρκεια ώστε να επιτρέψει την επανεκκίνηση των άμεσων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Το έγγραφο, το οποίο συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη μπορεί να υποστεί αλλαγές, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.

Αλλά η πρόθεση πίσω από το αίτημα για την προετοιμασία νέας λίστας κυρώσεων είναι να δοθεί χρόνος για να δοκιμαστούν άλλες εναλλακτικές, σημείωσε τρίτος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος για να κερδηθεί κάποιος χρόνος, να δοθεί περισσότερο περιθώριο στη διπλωματία».

Στο πλαίσιο αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι η «πρόταση για μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, αν η Τουρκία θελήσει να προωθήσει μια αυθεντική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Ερντογάν: Θα διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας

Δεν θα επηρεάσουν σοβαρά την Τουρκία οι ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, εκτίμησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι οι «τίμιοι ηγέτες» μέσα στον κόλπο της ΕΕ τάχθηκαν κατά των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διεκδικεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL