Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Τουρκία / Γαλλία και Ευρωκοινοβούλιο ζητούν κυρώσεις στην Άγκυρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Γαλλία και Ευρωκοινοβούλιο ζητούν κυρώσεις στην Άγκυρα

ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
πηγή φωτό europarl.europa.eu

Προσπάθεια να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία καταβάλλει η Γαλλία, η οποία θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη κι από άλλες από κυβερνήσεις της ΕΕ εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία

Η Γαλλία σε δηλώσεις διπλωματών υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες. «Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ' αυτούς».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή συζητεί κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει. Σε κάθε περίπτωση μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις. Από την πλευρά τους διπλωμάτες υποστηρίζουν πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.

Ο Ερντογάν έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις. «Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ. Το Παρίσι έχει κατηγορήσει την Άγκυρα ότι τροφοδοτεί την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει.

Το Reuters σημειώνει πως η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διολισθήσει προς τον αυταρχισμό υπονομεύοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη, όμως παραμένει ένας εταίρος με στρατηγική θέση που η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η υποστήριξη οποιωνδήποτε κυρώσεων έγκειται στη Γερμανία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήλπιζε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εξοργίσθηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευνητικό σκάφος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε και πάλι τον περασμένο μήνα τις έρευνες για αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ο Ερντογάν πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας ανώτερος γάλλος αξιωματούχος. «Δεν το πήραν καθόλου καλά το γεγονός ότι το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο ακριβώς μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου».

Μια νέα διένεξη ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία σχετικά με την αναχαίτιση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τις ήδη επιδεινωμένες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιβίβαση γερμανών πεζοναυτών στο τουρκικό πλοίο ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε τους διπλωματικούς απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθεί, κάτι που το Βερολίνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητο.

«Πιστεύω πως είναι τώρα κατανοητό ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Το ερώτημα είναι τι θα αντέξει η αγορά».

O καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος και βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε σήμερα το πρωί ότι «πάμε προς κυρώσεις στην Τουρκία, το ερώτημα είναι ποσό σκληρές».

«Στο Συμβούλιο Κορυφής θα συγκρουστούν δυο ομάδες Ελλάδα, Κύπρος, Γάλλια, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμάνια από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της 2ης ομάδας» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η ΕΕ εν γένει δεν μπορεί να επιβάλει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις εκτός αν αποφασίσει να πάρει μέτρα όπως η διακοπή τελωνειακής συνδέσεως. Το έχει ζητήσει η Αυστρία, εμμέσως και η Γάλλια, είναι δύσκολο να γίνει εξήγησε.

Υπερ των κυρώσεων το ευρωκοινοβούλιο

Καθοριστική εξέλιξη θεωρείται η υπερψήφιση σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της αυστηρής επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

Γ. Κατρούγκαλος: Η έλλειψη κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την Τουρκία

Αποφασιστική στάση ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου ζήτησε από την κυβέρνηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας κατά τη συνάντησή του σήμερα με το Νίκο Δένδια ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πιθανούς ελιγμούς της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου της ΕΕ και επέμεινε στην ανάγκη κυρώσεων για να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα καθώς όπως επεσήμανε η τελευταία τουρκική Navtex θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 5,8 ν.μ από το Καστελόριζο.

«Του επισήμανα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο αυτό», σημείωσε και προσέθεσε:

«Όμως μέχρι τότε θα πρέπει και ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές. Αν θεωρεί κόκκινη γραμμή, για παράδειγμα, την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα».

Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο προστασίας από τον κορονοϊό για τις πρεσβείες στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL