Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.4°C17.0°C
1 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.1°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
13.7°C17.1°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.9°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.4°C12.9°C
0 BF 94%
Εκλογές ΗΠΑ / «Μια ανάσα» από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΗΠΑ / «Μια ανάσα» από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ
(EPA/RICK D'ELIA)

Τους απαραίτητους εκλέκτορες για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ συγκεντρώνει βήμα – βήμα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμμένει στις καταγγελίες περί νοθείας.

Ο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες (συνυπολογίζοντας εκείνους που δίνουν η Αριζόνα, το Μίτσιγκαν και το Ουισκόνσιν, όπου η καταμέτρηση δεν έχει επισήμως ολοκληρωθεί) και ο Τραμπ παραμένει στους 214.

Σε περίπτωση που «κλειδώσει» Τζόρτζια και Πενσυλβάνια (σε αυτές τις δύο πολιτείες αναμένονται πιθανόν πιο γρήγορα τα τελικά αποτελέσματα) ή έστω μόνο την Πενσυλβάνια θα φτάσει στον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων.

Χάρτης στις ΗΠΑ για εκλογές
Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στις 00.30 ώρα Ελλάδος (THE ASSOCIATES PRESS)

Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον αμερικανικό λαό τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με γραπτή του δήλωση διαμηνύει για μία ακόμα φορά ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για το ζήτημα της καταμέτρησης ψήφων, λέγοντας πως δεν θα σταματήσει τον «αγώνα» του για το αμερικανικό έθνος.

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το σύνολο της καταμέτρησης ψήφων και την πιστοποίηση των εκλογών, και πως αυτό δεν αφορά πλέον μία εκλογική διαδικασία», αναφέρει ο Τραμπ.

«Για την ακεραιότητα ολόκληρου του εκλογικού μας συστήματος. Από την αρχή έχουμε πει πως όλοι οι νόμιμοι ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και οι παράνομοι ψήφοι όχι, ωστόσο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αντίσταση των Δημοκρατικών σε μια τέτοια βασική αρχή. Θα κυνηγήσουμε τη διαδικασία μέσω κάθε πτυχής του νόμου ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας», συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλον οι Ρεπουμπλικανοί παίρνουν αποστάσεις από τον Τραμπ, καθώς εκφράζονται διαφωνίες σχετικά με την αβάσιμη ρητορική του Αμερικανού προέδρου περί «νοθείας» και «κλοπής» του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος διατηρεί θυελλώδη σχέση με τον Τραμπ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του υπονομεύουν τους θεσμούς και επιτείνουν τις εντάσεις. «Είναι δικαίωμα του προέδρου να ζητά επανακαταμέτρηση» των ψήφων «και να ζητά έρευνα για υποτιθέμενες παρατυπίες, όπου υπάρχουν αποδείξεις». Όμως «είναι λάθος να λέει ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες, διεφθαρμένες, κλεμμένες» τόνισε.

«Το να λες κάτι τέτοιο ζημιώνει τον αγώνα για ελευθερία τόσο εδώ όσο και σε όλον τον κόσμο, αποδυναμώνει τους θεσμούς που βρίσκονται στην καρδιά της Δημοκρατίας και πυροδοτεί με άφρονα τρόπο, καταστροφικά και επικίνδυνα πάθη» προειδοποίησε ο Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε διεκδικήσει το 2012 την προεδρία των ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε να μετρηθεί κάθε ψήφος, ναι, κάθε νόμιμη ψήφος (φυσικά). Αν έχετε εύλογες ανησυχίες για νοθεία, παρουσιάστε τις αποδείξεις και φέρτε τις στη Δικαιοσύνη. Σταματήστε να διασπείρετε ψευδείς πληροφορίες που έχουν ήδη διαψευστεί. Είναι τρελό αυτό το πράγμα» σχολίασε από την πλευρά του ρεπουμπλικανός βουλευτής του Ιλινόις.

https://embed.livecaster.io/1e458f0a-8e1d-4c38-bd75-415141a5074a

 

https://youtu.be/iwRA-dtub7Y

Πώς αναδεικνύεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν εκλέγεται τυπικά απευθείας από το λαό, αλλά από το λεγόμενο Εκλεκτορικό Κολλέγιο. Προκειμένου να αναδειχθεί Πρόεδρος κάποιος από τους υποψήφιους, πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες σε σύνολο 538.

Στο Κολλέγιο συμμετέχουν εκλέκτορες από τις πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που ανέδειξαν πρώτο οι ψηφοφόροι της πολιτείας τους, ακόμα και με μία ψήφο διαφορά. Οι πολιτείες του Μέιν και της Νεμπράσκα δεν ακολουθούν αυτό το μοτίβο, αλλά οι εκλέκτορες ψηφίζουν τους υποψηφίους αναλογικά ως προς τις ψήφους που έλαβαν.

Το σύστημα βοηθά μεν τις μικρότερες σε πληθυσμό πολιτείες να έχουν λόγο στην εκλογή του ηγέτη της χώρας, ωστόσο το κατ΄ουσίαν πλειοψηφικό στις περιφέρειες σύστημα αλλά και η μη απόλυτη αναλογικότητα στην κατανομή του αριθμού των εκλεκτόρων, μπορεί να φέρει πρώτο τον υποψήφιο με τις λιγότερες ψήφους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές: Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος με το 46,1% των ψήφων, ενώ η Χίλαρι Κλίντον είχε λάβει το 48,2%. Αυτό συνέβη επειδή ουσιαστικά η Κλίντον κέρδισε με μεγάλη διαφορά πολιτείες, στις οποίες οι Δημοκρατικοί έχουν παραδοσιακά πολύ μεγάλη δύναμη. Ο Τραμπ, από την άλλη, κέρδισε μικρότερες και «αμφισβητούμενες» πολιτείες.

Προγνωστικά αμερικανικών εκλογών
(NPR)

Οι πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, οι λεγόμενες "swing states", είναι σύμφωνα με τους αναλυτές η Φλόριντα, το Οχάιο, η Αϊόβα, η Πενσιλβάνια, το Γιουσκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, η Αριζόνα, η Βόρεια Καρολίνα, η Τζόρτζια και το Τέξας.

Όσον αφορά το ερώτημα πότε θα υπάρξουν τελικά αποτελέσματα, η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει η πιθανότητα το οριακό αποτέλεσμα στις swing states να κριθεί από τις επιστολικές ψήφους, με πολιτικούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται να έχουμε τελικά αποτελέσματα ακόμα και την Παρασκευή.

«Εποχή αναθεώρησης για την Αμερική»

«Μάχη ορθολογισμού και οι αξίες του διαφωτισμού εναντίον του θρησκευτικού  σκοταδισμού: Αυτή είναι η κυρίαρχη μορφή πάλης σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας και κάτοικος στη Νέα Υόρκη, μιλώντας Στο Κόκκινο.

Όπως σημείωσε, οι εκλογές αυτές αφορούν στο αν θα επικρατήσει «η κρίση της επιστήμης, της δημοκρατίας και της λογικής ή ο μεσσιανισμός που έχει φέρει η τετραετία του Τραμπ».

Η «λαϊκή» ψήφος θα είναι υπέρ του Μπαιντεν εκτίμησε ο Νίκος Αλεξίου και επισήμανε ότι οι δημοκρατικοί κατάφεραν και ανέβασαν τα ποσοστά τους στις μικρές ηλικίες. Παράλληλα παρατήρησε ότι  οι προοδευτικές ομάδες έχουν ενσωματωθεί στους δημοκρατικούς και χαρακτήρισε θετικό για τους Δημοκρατικούς το γεγονός ότι συνυπάρχουν πολλές τάσεις.

Αντίθετα στην ατζέντα Τραμπ υπερίσχυσε η επιθετική ρητορική του και η προώθηση ενός κλίματος μακαρθισμού, υπογράμμισε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας. Τέλος ο Νίκος Αλεξίου θύμισε ότι ο Τραμπ γέμισε το Λευκό Οίκο με ανθρώπους με έντονες θρησκευτικές ανησυχίες. Η βιασύνη για τοποθέτηση δικαστή που προέρχεται από χριστιανική σέχτα, είναι ενδεικτικό του πόσο κυριάρχησε ο θρησκευτικός συντηρητισμός στην πολιτική του κατέληξε ο Ν. Αλεξίου.

Ράνια Σβίγκου: Ο Τραμπ ήρθε για να μείνει

Η υπεύθυνη του τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Κόκκινο και στην εκπομπή «¨Ξυπνήστε!», για τις αμερικανικές εκλογές που έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ, η υπεύθυνη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως καθώς διαφαίνεται νικητής -με τις όποιες ανατροπές μπορεί να επιφυλάσσει το αμερικανικό σύστημα- είναι θετικό αν υπάρξει πρόεδρος από τους Δημοκρατικούς.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-6-2020-653832067

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL