Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κορωνοϊός / «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ

σύνοδος εε
EPAS/STEPHANIE LECOCQ

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ, στις 19:30, με τα σενάρια για πανευρωπαϊκό lockdown, να βρίσκονται στο τραπέζι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ με επιστολή του χθες, ζήτησε από τους αρχηγούς 27 κρατών - μελών να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στην επιστολή, ο Σαρλ Μισέλ ζητεί από τους ηγέτες να τοποθετηθούν με βάση τα ακόλουθα:

1. Αξιολόγηση του πώς θα προχωρήσουν συλλογικά σε γρήγορα τεστ, κάτι που θα συνεπαγόταν, ειδικότερα, διερεύνηση μιας κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη χρήση τους, ενδεχομένως λαμβάνοντας υπόψη κοινά κατώφλια απόδοσης και καλύτερη παρακολούθηση και ελέγχους μετά την ανάπτυξη των δοκιμών.

2. Ποια εργασία έχει δρομολογηθεί για την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ σε σχέση με τα γρήγορα αποτελέσματα και στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών ταξιδιών.

3. Ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία προς την κοινή μας προσέγγιση στα εμβόλια. Αυτό περιλαμβάνει ενδεχομένως την επεξεργασία κριτηρίων διανομής μεταξύ των κρατών μελών, έναν κοινό κατάλογο ομάδων προτεραιότητας για τη λήψη εμβολίων και την πρόληψη υλικοτεχνικών συμφόρησης.

4. Ποιο το πεδίο διευκόλυνσης της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών - μελών.

Επιπρόσθετα, ο Σ. Μισέλ, σε συνέντευξή του στην «La Stampa» τόνισε ότι «χρειάζεται συντονισμός για να περιοριστούν οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του COVID-19».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τα οποί σύμφωνα «στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε από την πλευρά της ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ. Σήμερα ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο. Καλώ τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενά. Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος μέλος δεν θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι».

Παράλληλα, η Γαλλία μπαίνει σε γενικό lockdown μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα σχολεία, τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι το δεύτερο κύμα πιθανόν να  είναι χειρότερο από το πρώτο.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία οι αρχές προχωρούν σε μίνι lockdown, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων καθώς και απαγόρευση συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από περισσότερα από δύο νοικοκυριά, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 16.774 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 481.013.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 89 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.272.

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος»

«Βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση. Και μας αφορά όλους, χωρίς εξαίρεση», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμυνόμενη των μέτρων που αποφασίστηκαν χθες για την ανάσχεση της πανδημίας ενώ παραδέχθηκε ότι ο εκνευρισμός των πολιτών για τους περιορισμούς είναι απολύτως κατανοητός, αλλά «δεν υπήρχε ηπιότερη λύση».

Η ίδια μιλώντας στην Bundestag, προειδοποίησε ότι «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» χαρκηρίζοντας δραματική την κατάσταση στην αρχή της χειμερινής περιόδου

«Σε πολλές περιοχές το σύστημα υγείας, λειτουργεί ήδη στα όριά του» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος και σημεώισε ότι «μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη», χαρακτηρίζοντας απαραίτητο το «lockdown».

«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις δεν με πείθουν. Αν περιμέναμε μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τότε θα ήταν αργά. Μια λαϊκίστικη υποβάθμιση του κινδύνου» θα ήταν μη ρεαλιστική και ανεύθυνη» τόνισε και χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφασίστηκαν «κατάλληλα, αναλογικά και αναγκαία».

Η Ά. Μέρκελ, η οποία το τελευταίο διάστημα δέχθηκε έντονη κριτική, ακόμη και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τα μέτρα που περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών παρακάμπτοντας τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο, σημείωσε ότι «ελευθερία δεν σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ότι αναλαμβάνουμε ευθύνη».

Στην ίδια κατεύθυνση με τη Γερμανία κινούνται Βέλγιο, Πολωνία και Τσεχία που δοκιμάζονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Στην Ιταλία, η πανδημία έπληξε και την Scala του Μιλάνου, καθώς τουλάχιστον 27 εργαζόμενοι (18 τραγουδιστές και τραγουδίστριες, 9 μουσικοί) προσβλήθηκαν από τον ιό.

Όλοι τέθηκαν σε καραντίνα τους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε τεστ, ενώ αναβλήθηκαν και όλες οι πρόβες.

Στην Πορτογαλία καθώς καταγράφεται νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στην Αγγλία, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial, στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9.

Τα νέα αυτά δεδομένα αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση -που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη R κάτω από 1- να πάρει αυστηρότερα μέτρα, καθώς οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 45.675, οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη. Τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Imperial περίπου 96.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε μέρα στην Αγγλία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (ταχύτερα στους 55 έως 64 ετών, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν στους 18 έως 24 ετών), καθώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το Βορρά να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Επιπλέον, βασικό θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 αναμένεται να αποτελέσει η αντιμετώπ[ιση της πανδήμίας αν και δεν βρίσκεται στα θέματα της συνεδρίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL