Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.9°C
1 BF 78%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C21.5°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.6°C23.8°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.0°C
0 BF 82%
ΛΟΥΚΑ ΚΑΣΑΡΙΝΙ, επικεφαλής της Mediterranea Saving Human: / Λούκα Καζαρίνι: Ο Πάπας στάθηκε δίπλα μας γιατί σώζουμε ανθρώπους, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΟΥΚΑ ΚΑΣΑΡΙΝΙ, επικεφαλής της Mediterranea Saving Human: / Λούκα Καζαρίνι: Ο Πάπας στάθηκε δίπλα μας γιατί σώζουμε ανθρώπους, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες

«Αυτές τις μέρες βλέπουμε ακόμη ανθρώπους να χάνονται στη θάλασσα και η κυβέρνησή μας με τη δικαιολογία του κορωνοϊού κρατά κλειστά τα λιμάνια. Στα στρατόπεδα εξόντωσης στη Λιβύη οι άνθρωποι βασανίζονται και πεθαίνουν. Απευθύνθηκα στον Πάπα, αλλά κανείς μας δεν περίμενε μετά από λίγες μέρες την απάντηση. Ήταν ένα σοκ.

Ελπίζω να βοηθήσει να ανοίξουμε τα μυαλά και τις καρδιές μας. Ζούμε πολύ δύσκολες ημέρες. Το γεγονός ότι ο Πάπας επέλεξε να το κάνει την παραμονή του Πάσχα αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε στην «Αυγή» ο Λούκα Καζαρίνι, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του G8 της Γένοβα και των Κοινωνικών Κέντρων, υποψήφιος της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» στις ευρωεκλογές του 2014 και επικεφαλής σήμερα της ΜΚΟ Mediterranea Saving Human, που με τη στήριξη δεκάδων συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων της Αριστεράς και του Καθολικού κόσμου σώζει ζωές στο Κανάλι της Σικελίας με το Mar Ionio.

Πώς είδατε το μήνυμα του Πάπα;

Το μήνυμα που μας έστειλε ο Πάπας μάς δείχνει ότι οι δρόμοι μας συναντιούνται και μας λέει ότι πρέπει να πάμε όλοι μαζί. Στη ΜΚΟ Mediterranea υπάρχει πάντα ένας ανοιχτός διάλογος και μια συγκεκριμένη πρακτική. Η Mediterranea βασίζεται στην πρακτική και όχι στα λόγια, αφού πρέπει να διασώσουμε ανθρώπους στη μέση της θάλασσας. Είμαστε ένας χώρος στον οποίο συναντιούνται πολλές και διαφορετικές κουλτούρες. Τη Mediterranea τη στηρίζουν πολλές ενορίες, προσωπικότητες, χριστιανοί, κληρικοί, και πάρα πολλοί σαν και εμένα, που προέρχομαι από τα κινήματα, τα Κοινωνικά Κέντρα, τη ριζοσπαστική Αριστερά. Αρκετοί καρδινάλιοι που μας υποστηρίζουν μας λένε ότι “εσείς εφαρμόζετε το ευαγγέλιο, γι' αυτό μας ενδιαφέρετε”. Μας λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει να γίνουμε χριστιανοί και εμείς, γιατί ήδη εφαρμόζουμε το ευαγγέλιο.

Φαίνεται ότι ο Πάπας δεν έχει μια κουλτούρα προσηλυτισμού, αλλά ουσιαστικού διαλόγου...

Ακριβώς. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου να προσηλυτίσει κάποιον. Τον ενδιαφέρει να βλέπει τους άλλους να εφαρμόζουν τον χριστιανισμό. Δεν αντιλαμβάνεται τον χριστιανισμό σαν μια ιδεολογία. Το γεγονός ότι θέλουμε να σώζουμε τους ανθρώπους στη θάλασσα μας ενώνει. Ο Πάπας τη μία ημέρα έγραψε σε εμένα απευθυνόμενος σε εμάς και την επόμενη ημέρα έγραψε μια επιστολή προς τα κοινωνικά κινήματα όλου του κόσμου.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό που ένας Πάπας απευθύνεται στα κοινωνικά κινήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί εμείς έχουμε πολλές φορές μια ευρωκεντρική θεώρηση για να κρίνουμε το τι κάνει ο Πάπας. Υπάρχουν τεράστια κοινωνικά δίκτυα του Καθολικού κόσμου, που είδαμε όταν είχαμε το Σιάτλ, τη Γένοβα, το αντιπολεμικό κίνημα εναντίον των πολέμων στη Μέση Ανατολή, όπως και το αντιπολεμικό κίνημα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τι συμβαίνει σήμερα στη θάλασσα;

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε όποιον δραπετεύει από τη Λιβύη, γιατί υπάρχουν τα στρατόπεδα εξόντωσης και ο πόλεμος. Θέλουν να φύγουν, γιατί φοβούνται λιγότερο τον κορωνοϊό και τη θάλασσα και περισσότερο τους βασανιστές, τους εγκληματίες πολέμου και αυτά που αντιμετωπίζουν στη Λιβύη.

Δυστυχώς,για δεύτερη φορά η Κεντροαριστερά κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει με τον Μινίτι, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Εκεί ξεκίνησε η ιστορία ότι η Λιβύη είναι ένας «συνομιλητής». Στην πράξη όμως, οι «συνομιλητές» ήταν οι λήσταρχοι, οι εγκληματίες και οι διακινητές ανθρώπων.

Με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη η κυβέρνηση Τζεντιλόνι δώσαμε 1 δισ. ευρώ σε αυτόν τον υπόκοσμο. Γιατί τους τα δώσαμε; Για να κρατούν στη Λιβύη ανθρώπινες υπάρξεις. Δεν μας ενδιαφέρει εάν τους έχουν σε στρατόπεδα εξόντωσης, τους βασανίζουν, τους βιάζουν και κάνουν ό,τι θέλουν. Ο εξαιρετικός δημοσιογράφος της Καθολικής εφημερίδας “Avvenire” Νέλο Σκάβο πήγε στη Λιβύη και βρήκε τα στοιχεία και μάλιστα τις φωτογραφίες από τις διαπραγματεύσεις των Ιταλών αξιωματούχων με τις αποκαλούμενες «αρχές της Λιβύης», που δεν ήταν άλλοι από κάποιον που λέγεται Μπίζακ και καταζητείται από τον ΟΗΕ, γιατί είναι ο αρχηγός των διακινητών ανθρώπων στη Λιβύη. Ενοχλήθηκε κανείς στην ιταλική κυβέρνηση; Το μόνο που έγινε είναι να κυκλοφορεί με αστυνομική συνοδεία ο Σκάβο, γιατί απειλεί ότι θα τον σκοτώσει η Μαφία της Λιβύης.

Όλα αυτά δεν τα έκανε ο Σαλβίνι. Η Κεντροαριστερά έκανε αυτά τα πράγματα και εξασφάλισε τη νίκη στον Σαλβίνι, γιατί του άνοιξε τη λεωφόρο της πολιτιστικής ηγεμονίας στην κοινωνία. Ο Σαλβίνι είχε κερδίσει πριν καν κάνει πολιτική και πολύ πριν κατεβεί στις κάλπες.

Τι συμβαίνει σήμερα με το κλείσιμο των λιμανιών;

Το ίδιο λάθος κάνουν τώρα και με τα λιμάνια. Ένα ηλίθιο, άχρηστο και απάνθρωπο μέτρο. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πεις, ως Ιταλία, ότι τα λιμάνια σου δεν είναι ασφαλή επειδή έχεις τον κορωνοϊό, γιατί αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία. Το θέμα είναι ότι έβγαλαν αυτό το διάταγμα γιατί φοβούνται την κριτική του Σαλβίνι και της ρατσιστικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνουν τον Σαλβίνι να κερδίσει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, γιατί δεν μπορείς να έχεις τα μισά ή τα τρία τέταρτα, μια περίοδο να τα σέβεσαι και την άλλη να τα παραβιάζεις.

Γιατί η κυβέρνηση Κόντε δεν καταργεί τα διατάγματα για την ασφάλεια, του Σαλβίνι;

Έπρεπε να το κάνουν αμέσως όταν σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση Κόντε με τη στήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος με το σύνθημα ότι αποτελούν την «ασυνέχεια με τον Σαλβίνι», μια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση είναι πολύ διαφορετική, αλλά άλλο τόσο είναι ξεκάθαρο ότι φοβάται. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φοβούνται. Θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Με αυτά τα διαπιστευτήρια θα έπρεπε να πάνε να καθίσουν στην Ευρώπη για να συζητήσουν για την οικονομία, το χρέος και ό,τι άλλο πρόβλημα υπάρχει. Σαν μια μεγάλη χώρα που σώζει τις ανθρώπινες ζωές, που βρίσκεται στη Μεσόγειο με ένα όραμα για το μέλλον της και τον κόσμο, με ένα πολιτικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό όραμα στη Μεσόγειο. Η Ιταλία είναι σαν μια μεγάλη πλατφόρμα στο μέσο της Μεσογείου και μπορεί να έχει ρόλο διαφορετικό από τον άχαρο ρόλο που έχει σήμερα. Κάνουν τεράστιο λάθος, γιατί νομίζουν ότι για να πάνε να συζητήσουν, για παράδειγμα, για την οικονομία στην Ευρώπη θα πρέπει να έχουν τα δημοσιονομικά σε τάξη.

Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τον ευρωπαϊκό Νότο...

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία αντιμετωπίζουν έναν μηχανισμό εκμετάλλευσης που τους επέβαλαν οι χώρες της Βορείου Ευρώπης με ένα σύστημα που εστιάζει την ύπαρξή του στις ανισότητες. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να φέρουμε την ανθρωπιά στο κέντρο της Ευρώπης, πρέπει να φέρουμε ένα κοινωνικό όραμα και μια καθολική και παγκόσμια οπτική που να είναι διαφορετική από την καταστροφική πολιτική που είχαμε μέχρι σήμερα. Εμείς έχουμε μια μεγάλη ικανότητα να είμαστε αλληλέγγυοι, να είμαστε γενναιόδωροι προς αυτούς που έχουν λιγότερα από εμάς. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι απέναντι σε αυτούς που έχουν κοινωνίες που έχουν μάθει να τρέχουν πίσω από τις μπίζνες και τη στρεβλή επιχειρηματικότητα, που στηρίζονται στον εξατομικισμό ως μοντέλο τους. Σε αυτά τα στοιχεία κρύβεται η δύναμή μας, αλλά η κυβέρνησή μας δεν το καταλαβαίνει.

Θα έπρεπε να ήταν τα πλοία των ιταλικών αρχών που δεν αφήνουν κανέναν να πνιγεί στη θάλασσα, όχι τα σκάφη των ΜΚΟ. Είναι ντροπή να πηγαίνουμε να σώσουμε εμείς τους ανθρώπους και το κράτος να κάθεται να βλέπει. Είναι ντροπή αυτοί που δεν έχουν τα προς το ζην να πηγαίνουν στην Caritas για ένα πιάτο φαγητό και ένα δέμα με τρόφιμα και το κράτος να κάθεται να βλέπει.

Θυμάμαι πολύ καλά τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία, τα σκληρότερα χρόνια της κρίσης, όταν από την αντιπολίτευση προσπάθησε να στηρίξει την κοινωνία στα πόδια της με μια γενναιόδωρη στάση ψυχής. Πρέπει να έχεις ένα καθολικό όραμα για να μπορέσεις μετά να στηρίξεις τους ανθρώπους καλύτερα όταν θα βρεθείς στην κυβέρνηση, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κέρδισαν τις εκλογές. Τα κοινωνικά δίκτυα των πολιτών την περίοδο της κρίσης κράτησαν την ελληνική κοινωνία όρθια, γιατί έδωσαν ένα μήνυμα, ένα όραμα στους ανθρώπους.

Αυτή είναι η δύναμη με την οποία μπορούμε να πάμε να διαπραγματευτούμε όλοι μαζί στην Ευρώπη και όχι ο καθένας μόνος του με ένα καπέλο στο χέρι για να παρακαλάμε για κάτι που δεν θα μας δώσουν ποτέ. Δεν μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη με το τετραδιάκι του λογιστή για να κάνουμε τη σούμα εάν ένα κι ένα κάνουν δύο. Η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Ένα κι ένα δεν κάνουν δύο. Η ζωή δεν είναι μαθηματικά και λογιστική, αλλά καρδιά και ψυχή, επιθυμίες, όνειρα και αντιφάσεις.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πανδημία για ν' αλλάξουμε.

Λ. Καζαρίνι προς τον Πάπα: Από την πανδημία και τη θάλασσα κανείς δεν σώζεται μόνος του

Αποσπάσματα από τη μακροσκελή επιστολή του Λούκα Καζαρίνι στον Πάπα

Παλέρμο, 9 Απριλίου 2020

Αγαπητέ Πάπα Φραντσέσκο,

Είμαι ο Λούκα Καζαρίνι, ο επικεφαλής της αποστολής Mediterranea Saving Humans.

Η πανδημία αναγκάζει όλους σήμερα να αντιμετωπίσουν τον αγώνα για ζωή, να ζητήσουν βοήθεια από τους άλλους για να σωθούν. Η διασπορά τού ιού έδειξε πως τα σύνορα που έγιναν με συρματοπλέγματα, τανκς, τα στρατόπεδα εξόντωσης στη Λιβύη, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λέσβο, όλα αυτά τα σύνορα που χτίστηκαν εναντίον άλλων ανθρώπινων υπάρξεων δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μπροστά σε ένα αόρατο και παγκόσμιο κακό. Όλοι τώρα, σαν να ήταν ένα σημάδι, αναγκάζονται να παραμείνουν κλειδωμένοι, ακόμα και να μην μπορούν να αγκαλιάσουν τους αγαπημένους τους, ούτε να μπορούν να τους θάψουν, όπως συμβαίνει στις οικογένειες των μεταναστών που πεθαίνουν στη θάλασσα ή στην έρημο ή που σκοτώθηκαν από τους διακινητές. Σήμερα όλοι, σε όλη τη Γη και την ίδια στιγμή, έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν, αν θέλουν, πού οδηγήθηκε αυτός ο κόσμος που φτιάχτηκε με τον αποκλεισμό και τον ρατσισμό, το μίσος της μίας πλευράς προς την άλλη.

Αλλά αυτή η πανδημία δεν είναι σημάδι του Θεού. Όχι, είναι κάτι που έχουμε παράγει εμείς, γιατί ήταν μέσα μας η ανικανότητα να την αντιμετωπίσουμε, η πεποίθηση ότι είμαστε ασφαλείς γιατί έχουμε χρήματα και επιτυχία, δύναμη και τεχνολογίες, όπλα και επιστήμη. Αντ' αυτού, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται καρδιά και ψυχή, αγάπη, φροντίδα για τον πλησίον μας, που σημαίνει φροντίδα για τον εαυτό μας.

Ακόμη κι αυτές τις μέρες περισσότερα από εξακόσια άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, έχουν συλληφθεί από τους πολιτοφύλακες Λιβύης που αποκαλούνται «Ακτοφυλακή» και που τα κράτη έχουν γεμίσει με χρήματα. Τους μετέφεραν πίσω στην κόλαση των στρατοπέδων εξόντωσης. Εκατόν πενήντα από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν, με τη βοήθεια μόνο των δυνάμεών τους και του Κυρίου μας, στις παραλίες της Λαμπεντούζα. Άλλοι εκατόν πενήντα βρίσκονται σε ένα μικρό πλοίο στο οποίο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αρνούνται να δώσουν ένα λιμάνι.

Σ’ αυτήν την κατάσταση θέλουμε να επιστρέψουμε στη θάλασσα το συντομότερο δυνατό, γιατί ο δικός μας Ιησούς χρειάζεται βοήθεια.

Με συγχωρείτε αν σας ενόχλησα αυτές τις μέρες που έχετε πολλά καθήκοντα, αλλά, μετά από την ευλογία σας Urbi et Orbi ένιωσα στην καρδιά μου την ανάγκη να σας στείλω τις ταπεινές ευχαριστίες μου, γιατί για άλλη μια φορά αγγίξατε τις καρδιές όλων των ανθρώπων καλής θέλησης και κάνατε όλους να ανακαλύψουν ότι είμαστε μια μεγάλη ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του.

Σας ασπάζομαι θερμά, Πάπα Φραγκίσκο. Ευχαριστώ για όλα, πάντα.

Πάπας: "Λούκα, είμαι στη διάθεση των συντρόφων σου"

Η ιδιόχειρη επιστολή του Πάπα που έγραψε στις 10 Απριλίου και δημοσιεύτηκε την επομένη, παραμονή του Καθολικού Πάσχα, στην εφημερίδα της ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας "Avvenire".

Λούκα, αγαπητέ αδελφέ, σε ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σου που μου έφερε ο Μάικλ. Σε ευχαριστώ για το ανθρώπινο έλεος που δείχνεις σ’ αυτά που βλέπεις και τους τόσους πόνους. Σε ευχαριστώ για τη μαρτυρία σου, που μου έκανε καλό.

Είμαι κοντά σου και κοντά στους συντρόφους σου. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε. Θα ήθελα να σας πω ότι είμαι στη διάθεσή σας για να σας δώσω πάντα ένα χέρι. Στηριχτείτε σε μένα. Σου εύχομαι ένα άγιο Πάσχα. Προσεύχομαι για εσάς. Σας παρακαλώ, κάντε το για μένα.

Είθε ο Κύριος να σας ευλογεί και η Παναγία να σας φυλάει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL