Αυστηρή προειδοποίηση προς την πολυεθνή ναυτική συμμαχία που επιδιώκει να συγκροτήσει η Ουάσιγκτον με στόχο "τη διασφάλιση της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας" στα στενά του Ορμούζ απηύθυνε χθες η Τεχεράνη ζητώντας από τις ξένες δυνάμεις να "αποχωρήσουν από την περιοχή" καθώς οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ανάγκη από προστάτες.
"Το Ιράν και οι χώρες της περιφέρειας είναι ικανές να διασφαλίσουν τη σταθερότητα... Το Ιράν έχει εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά του να διεξαγάγει συνομιλίες με τους γείτονες του για την επίλυση διαφορών" τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.
Ο Ιρανός αξιωματούχος ζήτησε παράλληλα από τη Βρετανία να απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κατέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα στο Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. "Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και θα έχει συνέπειες" τόνισε χαρακτηρίζοντας αβάσιμα τα νομικά επιχειρήματα για την κατάληψη του πλοίου.
Από την πλευρά της η Βρετανία κατήγγειλε την Πέμπτη ότι τρία πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν βρετανικό εμπορικό πλοίο στα στενά του Ορμούζ, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνήθηκε. Τα πλοία του βρετανικού πολεμικού τέθηκαν στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας μετά το περιστατικό.
"Ταύρος σε υαλοπωλείο" οι ΗΠΑ
Στην αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης παρενέβη χθες ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που κάλεσε τη Βρετανία να συνταχθεί με την Ευρώπη στην προσπάθεια διάσωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι συμπεριφέρονται σαν "ταύρος σε υαλοπωλείο" και ότι οδηγούν τον κόσμο σε αδιέξοδο. Η συγκρουσιακή αντίληψη του Λευκού Οίκου και η μονομερής αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν πρόκειται να επιλύσουν την κρίση, εκτίμησε.
Ο Ελ Μπαραντέι σημείωσε ότι η Τεχεράνη "απέχει πάρα πολύ" από την κατασκευή πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε "παιδικό παιχνιδάκι" το επίπεδο στο οποίο εμπλουτίζει σήμερα το ουράνιο που διαθέτει -αύξηση στο 4,5% από το 3,7%. Για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, υπενθύμισε, απαιτείται εμπλουτισμός άνω του 90%.
Αμερικανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν, τέλος, ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ στρέφεται σταδιακά στη διπλωματία. Πριν από δύο εβδομάδες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε προαναγγείλει κυρώσεις κατά του Ζαρίφ.
Είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα έθετε σοβαρά εμπόδια σε οποιαδήποτε προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να δοκιμάσει τη διπλωματική οδό για την επίλυση της αντιπαράθεσής της με την Τεχεράνη.