Ένας στους δέκα Ιταλούς αντιμετωπίζει πλέον "σοβαρές στερήσεις σε υλικά αγαθά", αναφέρει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat για το έτος 2016. Το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε από το 8,4% στο 11,6%, σε σχέση με το 2015, σε ό,τι αφορά τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών.
Ο υπεύθυνος ερευνών του Istat Ρομπέρτο Μοντούτσι, σε ακρόασή του στο ιταλικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι "Η κατάσταση στην αγορά της εργασίας της χώρας παραμένει μη ευνοϊκή σε ό,τι αφορά τους πολίτες ηλικίας από 25 μέχρι 34 ετών", αφού "είναι όλο και πιο δύσκολο, για τους νέους που είναι άνεργοι, να μπορέσουν να βρουν δουλειά".
Ο Μοντούτσι, αναφερόμενος στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2015, εξήγησε ότι "από το σύνολο των πολιτών ηλικίας 25 με 34 ετών που ήταν άνεργοι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, έπειτα από έναν χρόνο απασχολείται το 21,2%, το 43,8% παραμένει άνεργο και το 35% δεν αναζητά πια εργασία".