Χωρίς νόημα είναι πια η υποψηφιότητα του Μπενουά Αμόν μετά τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις στελεχών της κυβέρνησης Ολάντ, σύμφωνα με την πλειονότητα των Γάλλων ψηφοφόρων. Η λύση που οι ίδιοι προτείνουν είναι η αποχώρησή του από την κούρσα προς όφελος του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Harris Interactive, η οποία διενεργήθηκε μετά το τελευταίο εσωκομματικό πλήγμα εις βάρος του Αμόν: Την ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι θα υποστηρίξει και αυτός στις προεδρικές εκλογές τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν αντί για τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του.
Η έρευνα δείχνει ότι το 53% των ψηφοφόρων κρίνει πως ο απομονωμένος πλέον εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών θα πρέπει να αποσυρθεί προς όφελος του Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος προηγείται πλέον του Αμόν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Σε συνέντευξή του, πάντως, στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δήλωσε αποφασισμένος να παραμείνει στην κούρσα μέχρι τέλους.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι φαβορί των εκλογών παραμένει ο πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται να επικρατεί άνετα της υποψήφιας της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το προηγούμενο φαβορί, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν, έχει αγκυροβολήσει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων.
Την "αποσκίρτηση" του Βαλς και την κρίση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν απέφυγε να σχολιάσει ο Μελανσόν στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες στο λιμάντι της Χάβρης, "κέντρο της αντίστασης" στην εργασιακή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ολάντ, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος.
"Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτελεί πια μια συσκευασία συγκεχυμένων υλικών που αποδεικνύονται ιδιαίτερα εκρηκτικά όταν πλησιάσουν μεταξύ τους" τόνισε, δικαιολογώντας τη δική του αποχώρηση από το κόμμα, στο οποίο ο ίδιος παρέμεινε για σχεδόν τρεις δεκαετίες, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης "να ηγηθεί του αγώνα κατά του υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού".
Όπως επισήμανε, αυτό το ληστρικό μοντέλο θα αλλάξει μόνο αν αλλάξει και ο ρόλος των τραπεζών, ειδικά εκείνων που σήμερα αποτελούν δίοδο για τους φορολογικούς παραδείσους. "Ανάμεσά τους ήταν και έξι γαλλικές. Για ένα διάστημα είχαν εθνικοποιηθεί. Ίσως να πρέπει να το ξανακάνουμε" τόνισε ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς κάτω από έντονες επευφημίες.