Όλο και πιο δεινή γίνεται η θέση του υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αδυνατεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό του απέναντι στο σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του. Τρεις στους τέσσερις Γάλλους ψηφοφόρους επιθυμούν ήδη την αποχώρησή του από την κούρσα για την προεδρία, ενώ οι έρευνες διευρύνονται πλέον και σε άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Η δικαιολογία του Φιγιόν ότι πρόκειται για έναν "πόλεμο λάσπης" και ένα "θεσμικό πραξικόπημα" που προέρχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους φαίνεται να μην πείθει τη γαλλική κοινωνία. Ερευνα του κέντρου Harris Interactive δείχνει ότι το 69% των Γάλλων θα ήθελε να τον δει να εγκαταλείπει την κούρσα, ενώ ανάλογο ποσοστό πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές χωρίς αυτόν. Εκείνος μάλιστα που προτιμούν ως αντικαταστάτη είναι ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.
Η δημοτικότητα του Φιγιόν μειώνεται συνεχώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα "Le Canard Enchaine" του σκανδάλου για την αργομισθία της συζύγου του. Η Πενελόπ Φιγιόν κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 900.000 ευρώ ως "κοινοβουλευτική βοηθός" του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς όμως να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο.
Δικαστικές πηγές αποκάλυπταν την ίδια στιγμή ότι οι ανακριτές έχουν διευρύνει την έρευνά τους προκειμένου αυτή να περιλάβει δύο από τα παιδιά του δεξιού υποψηφίου, τη Μαρί και τον Σαρλ Φιγιόν, που φέρονται επίσης να είχαν προσληφθεί για ένα διάστημα ως κοινοβουλευτικοί του συνεργάτες.
Τα γαλλικά ΜΜΕ ανέσυραν επίσης από το αρχείο τους μια συνέντευξη που έδωσε πριν από δέκα χρόνια η Πενελόπ Φιγιόν. Σε αυτήν υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ βοηθός του συζύγου της και ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με την επικοινωνία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Φιγιόν πληρωνόταν από το γαλλικό κοινοβούλιο από το 1998 έως το 2002.