Προελαύνει ο συριακός στρατός προς το Χαλέπι, κερδίζοντας μια σημαντική μάχη στον πόλεμο κατά των ανταρτών, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ "επανέρχεται" με βομβαρδισμούς στα υψώματα του Γκολάν, το συριακό έδαφος που κατέκτησε το 1967 στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών και προσάρτησε μονομερώς το 1981.
Η "επάνοδος" αυτή συντελείται σε μια στιγμή που πληθαίνουν από ισραηλινής πλευράς οι ισχυρισμοί περί διείσδυσης τζιχαντιστών μαχητών στην περιοχή, με τις σχετικές πληροφορίες μάλιστα να μιλούν για την πρώτη σύγκρουση Ισραήλ - Ισλαμικού Κράτους.
Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τα ξημερώματα της Δευτέρας το Γκολάν μερικές ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες από άγνωστους ένοπλους, τους οποίους η ισραηλινή πλευρά συνέδεσε με το Ισλαμικό Κράτος. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο του ΟΗΕ, το οποίο οι τέσσερις ένοπλοι φέρεται να χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για την επίθεσή τους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά αυτόματων όπλων και όλμων από μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Γιάρμουκ. Η ισραηλινή πλευρά απάντησε με αεροπορικά πυρά σκοτώνοντας τους τέσσερις άνδρες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την επιτυχημένη απόκρουση της επίθεσης και διεμήνυσε πως «Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες να μην επιτρέψουν σε στοιχεία του ΙΚ ή σε άλλα εχθρικά στοιχεία να χρησιμοποιήσουν ως πρόφαση τον πόλεμο στη Συρία για να εγκατασταθούν στα σύνορά μας».
Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός κατέλαβε χθες τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Αλ Σάχουρ του ανατολικού Χαλεπιού, συνεχίζοντας την προέλασή του προς στην πόλη. Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το ένα τρίτο των ανταρτοκρατούμενων περιοχών τις τελευταίες ημέρες. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι από το 2012» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Η προέλαση του στρατού και των συμμάχων του στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες, οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και οι οδομαχίες έχουν αναγκάσει χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, υπολογίζεται ότι σχεδόν 10.000 άμαχοι έχουν διαφύγει από το ανατολικό Χαλέπι.