Live τώρα    
Brexit: Η παρέμβαση των "πρώην"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Η παρέμβαση των "πρώην"

Επιτόπου "αναστροφή" στο θέμα του Brexit προτείνουν δύο "πρώην" της Βρετανίας, ο διάδοχος της Θάτσερ (συντηρητικός) Τζον Μέιτζορ και ο Εργατικός διάδοχός του Τόνι Μπλερ. Στις παρεμβάσεις τους, ιδιωτική του ενός, δημόσια του άλλου, επικαλέστηκαν αμφότεροι τον "βρετανικό λαό" και το ενδεχόμενο ενός "δεύτερου δημοψηφίσματος", του οποίου όμως το ακριβές ερώτημα απέφυγαν να διευκρινίσουν επακριβώς.

Ο Μέιτζορ θεωρεί «απολύτως αξιόπιστη» την ιδέα διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο, κατά τον διάδοχό του Τόνι Μπλερ, θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί «αν ο λαός το αποφασίσει». Σε δύο χωριστές παρεμβάσεις τους οι πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., εκτιμούν πως η διαδικασία εξόδου εξακολουθεί να είναι αναστρέψιμη.

Αρνούμενος «την τυραννία της πλειοψηφίας» ο Τζον Μέιτζορ δήλωσε την Πέμπτη στη διάρκεια ιδιωτικού δείπνου πως είναι «απολύτως αξιόπιστη» η ιδέα να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας που η χώρα έχει διαπραγματευθεί με την Ε.Ε., όπως αναφέρεται σε χθεσινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. «Ακούω να λένε πως το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «δεν πρέπει να έχει λόγο για ό,τι συμβεί. Είναι δύσκολο να δεχτώ κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός προσθέτοντας πάντως ότι σέβεται την ψήφο των Βρετανών.

Από την πλευρά του, ο Εργατικός διάδοχός του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "New Statesman", εκτίμησε πως «είναι ακόμη δυνατόν να σταματήσουμε το Brexit, αν το αποφασίσει ο βρετανικός λαός, αφού είδαμε τι σημαίνει αυτό πραγματικά».

Την ίδια ώρα, από μια πρώην αποικία της Βρετανίας στη Μεσόγειο, έφτασε ένα άσχημο μήνυμα στο Λονδίνο: "Μην ελπίζετε ότι η σχέση σας με την Ε.Ε. θα φτιάξει αν την εγκαταλείψετε" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας σε συνέντευξή του στο BBC ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βαλέτα. "Δεν θα υπάρξει μία κατάσταση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει καλύτερη συμφωνία σε σχέση με τη σημερινή. Αυτό απλώς δεν μπορεί να συμβεί" ξεκαθάρισε ο Τζόζεφ Μουσκάτ. Ερωτηθείς για τη θέση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, που είχε πει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά βάζοντας περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών χωρών - μελών της Ε.Ε., ο Μουσκάτ απάντησε: "Δεν υπάρχει απολύτως καμία μπλόφα από την ευρωπαϊκή πλευρά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0