Πρόσωπο με πρόσωπο με την... "επιτυχία" έρχεται για άλλη μια φορά το πατροναρισμένο από το Βερολίνο success story της Ισπανίας. Για να κρατηθεί στη ζωή, οι Ισπανοί θα πρέπει να το πληρώσουν αδρά και πάλι, με νέα φοροκαταιγίδα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θέλοντας να αποφύγει τη λύση της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος, πράγμα που θα σήμαινε και αύξηση της εταιρικής φορολογίας, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Δεξιάς υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι προσανατολίζεται σε αυξήσεις στην έμμεση φορολογία. Κατά τα ειωθότα, πρώτα στη σχετική λίστα βρίσκονται καπνός, αλκοόλ και καύσιμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Κριστομπάλ Μοντόρο δήλωσε χθες ότι προτιμά αυτή τη λύση, έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα αύξηση του ΦΠΑ ή του φόρου εισοδήματος για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2017. Στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα ιδέες για επιβολή ειδικού "πράσινου" φόρου κατανάλωσης στα ζαχαρώδη αναψυκτικά, στο ηλεκτρικό, το αέριο, στον άνθρακα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ. Σημειωτέον ότι η Ισπανία πρέπει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ώς τις αρχές Δεκεμβρίου πακέτο μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ για τη μείωση τους διαρθρωτικού ελλείμματός της. Με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας συμφωνεί και το κόμμα των Ciudadanos (Πολιτών), που στηρίζει την κυβέρνηση.
Στην προσπάθειά της να μετριάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση διαρρέει ότι προτίθεται να επαναφέρει τον ΦΠΑ στα θεάματα (συναυλίες, σινεμά, θέατρο) στο 10% -από 21% που είναι σήμερα- (εκ των όρων της κυβερνητικής συμφωνίας του Λαϊκού Κόμματος με τους Πολίτες), όπως επίσης και ότι δεν θα τον αυξήσει στο 21% -από 10% σήμερα- στον τουρισμό και τις υπηρεσίες Υγείας.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση. Ακόμα και με την υποστήριξη των Πολιτών δεν διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οπότε θα χρειαστεί την υποστήριξη των Βάσκων Εθνικιστών και του μικρού κόμματος των Κανάριων Νησιών για να περάσει τα μέτρα.