Live τώρα    
Τουρκία / Τουρκία: Τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν και τα... μπουντρούμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Τα σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν και τα... μπουντρούμια

Στο νεο-οθωμανικό όνειρό του επανήλθε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός». Μιλώντας σε εκδήλωση στην Άγκυρα, με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ και αναφερόμενος στις επιχειρήσεις κατά του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν επιχείρησε να παραλληλίσει τις ενέργειες του Κεμάλ για την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, επανέλαβε τις θέσεις του για «τα σύνορα της καρδιάς» της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν δύναται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στη Μουσούλη, στο Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας... Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε τη σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την Ιστορία μας στο σύνολό της» πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στη γνωστή συγγραφέα Ασλί Ερντογάν και σε ακόμη οκτώ συνεργάτες της εφημερίδας “Ozgür Gündem”, την οποία έκλεισαν οι τουρκικές αρχές. Όλοι τους κατηγορούνται για "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, για πλήγμα στην ενότητα του κράτους και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης", όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η 49χρονη Ασλί Ερντογάν έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο, ενώ πολλά μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Στο τελευταίο της βιβλίο κατήγγειλε τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στην Τουρκία.

Την Άγκυρα επισκέπτεται ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ προκειμένου να μεταφέρει στην τουρκική ηγεσία τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τις διώξεις σε βάρος της ελευθεροτυπίας και την "οπισθοδρόμηση" στο κράτος δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0