Στο Ιράκ κινδυνεύουν σήμερα 3,6 εκατομμύρια παιδιά από την αυξανόμενη βία. Η κλιμακούμενη σύγκρουση απειλεί τις ζωές τους. Ένα στα πέντε παιδιά διατρέχει σοβαρό κίνδυνο θανάτου, τραυματισμού, σεξουαλικής βίας, απαγωγής και στρατολόγησης σε ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της UNICEF.
Η έκθεση «Ένα βαρύ τίμημα για τα παιδιά» αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από αυτές τις παραβιάσεις έχει αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια μέσα σε 18 μήνες.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι 4,7 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια -το ένα τρίτο όλων των παιδιών στο Ιράκ-, ενώ πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν σήμερα επιδείνωση της κατάστασής τους, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα και γύρω από τη Μοσούλη.
“Τα παιδιά στο Ιράκ είναι στο στόχαστρο και γίνονται επανειλημμένα και επίμονα στόχος” δήλωσε ο Peter Hawkins, εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ. «Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σέβονται και να προστατεύουν τα παιδιά. Θα πρέπει να βοηθήσουν για να δώσουμε στα παιδιά την υποστήριξη που χρειάζονται για να ανακάμψουν από τη φρίκη του πολέμου και να συμβάλουν σε ένα πιο ειρηνικό Ιράκ».
Η έκθεση της UNICEF τεκμηριώνει την κλίμακα και την πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μια χώρα που παραπαίει μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων, ανασφάλειας και εγκατάλειψης και όπου η επίδραση όλων αυτών στα παιδιά χειροτερεύει κάθε μέρα που περνά.