Live τώρα    
Γαλλία - Euro 2016: "Η γιορτή έχει ήδη χαλάσει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία - Euro 2016: "Η γιορτή έχει ήδη χαλάσει"

"Γιορτή της ευρωπαϊκής ιδέας" χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που άρχισε χθες στη χώρα του. Την ίδια ώρα, πάντως, η οργανωτική επιτροπή του Euro 2016 παραδεχόταν ότι η γιορτή "έχει ήδη χαλάσει" εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ενδεικτική των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η διοργάνωση ήταν η απειλή, χθες το απόγευμα, των απεργών στους σιδηροδρόμους να μπλοκάρουν τη γραμμή που εξυπηρετεί το στάδιο του Σεν Ντενί, όπου το βράδυ επρόκειτο να διεξαχθεί ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Γαλλίας και της Ρουμανίας.

Ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη μια σκληρή δήλωση του Ολάντ με στόχο τα γαλλικά συνδικάτα και ιδίως τη CGT, που πρωτοστατεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου τριμήνου ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι αποτελεί "καθήκον όλων" να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης. "Απευθύνονται στο αίσθημα ευθύνης όλων επειδή, αν χρειαστεί το κράτος θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο" πρόσθεσε, καλώντας τους απεργούς να αναλογιστούν τις "ευθύνες" τους απέναντι σε αυτή τη "μεγάλη λαϊκή γιορτή".

Την εικονική πραγματικότητα της γιορτής του ποδοσφαίρου και της Ευρώπης σε μια χώρα που εδώ και μήνες συγκλονίζεται από κοινωνική αναταραχή είχε πάντως διαλύσει λίγο νωρίτερα η ίδια η οργανωτική επιτροπή. "Η εικόνα που δίνεται δεν είναι αυτή που θέλαμε" δήλωσε ο πρόεδρός της Ζακ Λαμπέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ενώ στην ερώτηση εάν οι απεργίες απειλούν να χαλάσουν τη γιορτή απάντησε "Έχει ήδη χαλάσει".

Την ίδια ώρα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δεσμευόταν ότι οι σωροί των σκουπιδιών που στοιβάζονται σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας θα μαζευτούν μέσα στις επόμενες ώρες. Δεν διευκρίνισε ποια λύση προτίθεται να δώσει, αφού οι χώροι συλλογής απορριμμάτων παραμένουν κλειστοί εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας κάλεσε τη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT σε συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε, τέλος, η συνδικαλιστική ένωση, που μαζί με ακόμη έξι συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις διοργανώνουν ακόμη μια μέρα εθνικών κινητοποιήσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης την ερχόμενη Τρίτη, 14 Ιουνίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0