Θετικά αποτιμούν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου την έως τώρα πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό και την φορολογία.
Μιλώντας σε ελληνοαμερικανούς κυπριακής καταγωγής, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα mignatiou.com, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας απομάκρυνε τους ακραίους από την κυβέρνησή του, και τώρα, όπως τονίστηκε, η Ελλάδα έχει μία ισχυρή, οριακή αλλά πειθαρχημένη πλειοψηφία η οποία είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της Ευρώπης.
Αναφερόμενοι στη συμφωνία του Eurogroup οι αξιωματούχοι την χαρακτήρισαν μεταβατική. Την χαρακτήρισαν μία υπόσχεση για το μέλλον υπό τον όρο, όπως ειπώθηκε, ότι θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τουλάχιστον, τόνισαν, οδεύουν τα πράγματα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα δεν θα οδεύει από κρίση σε κρίση.
Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερα από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους. Εξήγησε ότι παρατηρήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο της ελάφρυνσης και πρόσθεσε «ότι το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι για να λάβει μέρος χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση. Σύμφωνα με τον εν λόγω σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα, το ΔΝΤ αναμένεται το φθινόπωρο να κάνει την ανάλυση του για να διασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε βιώσιμο μονοπάτι. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε, τέλος, ότι ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.