Σε απεργιακό κλοιό παραμένει η Γαλλία, τη στιγμή που η ΕΚΤ παρεμβαίνει στην αντιπαράθεση για την εργασιακή μεταρρύθμιση καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις κοινωνικές πιέσεις. Στους δρόμους κατέβηκαν χθες ακόμη και οι αστυνομικοί, καταγγέλλοντας, από την πλευρά τους, την "εκστρατεία μίσους" που, όπως υποστηρίζουν, διεξάγεται σε βάρος τους.
Μια μέρα μετά την επίδειξη πυγμής του Φρανσουά Ολάντ, που διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο αίτημα των διαδηλωτών για απόσυρση του νόμου Ελ Κομρί, ο Γάλλος πρόεδρος δέχτηκε τα δημόσια συγχαρητήρια του διοικητή της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση "απαραίτητη" και "βήμα προς τα εμπρός".
Την ίδια ώρα, πάντως, το κίνημα κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που απελευθερώνει απολύσεις και ωράρια ετοίμαζε ακόμη έναν γύρο μαζικών κινητοποιήσεων για τη σημερινή μέρα. Οι απεργίες των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια συνεχίστηκαν και χθες, περιορίζοντας στο μισό την κυκλοφορία των τρένων και ματαίωση δρομολογίων οχηματαγωγών προς τη Βρετανία, ενώ οι οδηγοί φορτηγών συνέχισαν τους αποκλεισμούς μεγάλων οδικών δικτύων.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και από σωματεία αστυνομικών που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν όχι για τα εργασιακά, αλλά για το αυξανόμενο "μίσος κατά των αστυνομικών" - περισσότεροι από 350 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί το τελευταίο δίμηνο σε συγκρούσεις με διαδηλωτές, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.
Ίσως για να αποδείξουν το δίκιο του συγκεκριμένου αγώνα, μη ένστολοι διαδηλωτές, οι οποίοι αψήφησαν την κυβερνητική απαγόρευση της δικής τους κινητοποίησης, επιτέθηκαν στην πορεία. Η επέμβαση άλλων αστυνομικών -αυτή τη φορά εν ώρα υπηρεσίας- οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο του Παρισιού, που κατέληξαν στην πυρπόληση ενός περιπολικού.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ