Live τώρα    
Ο ηγέτης του HDP προειδοποιεί για την άρση ασυλίας των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος / "Πολιτική αυτοκτονία για την Τουρκία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ηγέτης του HDP προειδοποιεί για την άρση ασυλίας των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος / "Πολιτική αυτοκτονία για την Τουρκία"

Ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς ζητάει να ακούγεται η φωνή των Κούρδων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Μια απόφαση για άρση της ασυλίας των βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονίας της Τουρκίας προειδοποίησε ο συμπρόεδρος του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς, καθώς άρχισε η σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται ότι μετατρέπει την Τουρκία σε Βόρεια Κορέα, εμφανίζεται αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα την αντιπαράθεση με τους Κούρδους.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Guardian" ο Ντεμιρτάς τόνισε ότι εάν αποκλειστούν οι Κούρδοι από το Κοινοβούλιο, θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους. "Είναι ήδη πολύ δύσκολο να μιλάς για ειρήνη όταν οι Κούρδοι βρίσκονται κάτω από τόσο μεγάλη πίεση. Πολλοί από τους ψηφοφόρους μας παραιτούνται από την ελπίδα για ειρήνευση και ορισμένοι νεολαίοι ζητούν να χρησιμοποιήσουμε σκληρότερη γλώσσα εναντίον του κράτους, καθώς πιστεύουν ότι (το τουρκικό κράτος) ενδιαφέρεται μονο για πόλεμο" τόνισε ο Κούρδος πολιτικός ηγέτης. "Εάν συλληφθούν οι βουλευτές μας, η νεολαία θα χάσει κάθε ελπίδα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία" συμπλήρωσε, προειδοποιώντας εμμέσως για νέα έξαρση της βίας.

Αν υιοθετηθεί η μεταρρύθμιση που προωθεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα ανασταλεί με προσωρινή ρήτρα η ισχύς του άρθρου 83 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ασυλία των βουλευτών. Το μέτρο αφορά επισήμως περίπου 130 βουλευτές (σε σύνολο 550) από όλα τα κόμματα που αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες. Θεωρείται όμως ότι στοχοποιεί τους 59 βουλευτές του HDP, καθώς οι οι περισσότεροι από αυτούς κατηγορούνται ως συνοδοιπόροι τρομοκρατών και συνεργάτες τού εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Αν η συνταγματική μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων (367), οι ηγέτες και οι περισσότεροι βουλευτές του HDP θα αντιμετωπίσουν αμέσως δικαστική δίωξη. Αν συγκεντρώσει από 330 έως 366 ψήφους, μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή, ενω θα μεσολαβήσει πιθανώς την Πέμπτη η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της... Τουρκίας

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) υποστηρίζει την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτων, αλλά ο ηγέτης του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι κυβερνά δεσποτικά την Τουρκία, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν τη Βόρεια Κορέα. "Εχουμε κι εμείς έναν δικτάτορα που είναι περίγελος όλου του κόσμου" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού προγράμματος Press for Freedom, που συνδέεται με την τουρκική ένωση δημοσιογράφων, περίπου 894 δημοσιογράφοι απολύθηκαν μέσα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 στην Τουρκία και συνελήφθησαν 33, ενώ μπλοκαρίστηκαν πάνω από 100.000 ιστότοποι από τα μέσα του 2015.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0