Καθώς σημειώνει κάποια πρόοδο η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να οξύνουν τα σχέδια για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης από δύο μεγάλες πόλεις τις οποίες ακόμη ελέγχει. Η ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία και της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει υποστηρίξει την επέκταση του ρόλου της Αμερικής στη σύγκρουση ούτε έχει παρουσιάσει μια εκτίμηση για τα μέσα που θα απαιτηθούν.
Από τότε που ο κύριος Ομπάμα ενέκρινε τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία το 2014 για να περιορίσει την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι ασαφείς και ενίοτε ανειλικρινείς για την εξέλιξη μιας στρατιωτικής εκστρατείας που έχει ήδη κλιμακωθεί.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρχικά υποσχέθηκαν ότι δεν θα περιλάβουν χερσαίες δυνάμεις στο εγχείρημα. Αργότερα ανέπτυξαν μικρές ομάδες στο έδαφος που κάνουν επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία. Μετά τον θάνατο ενός πεζοναύτη από επίθεση με ρουκέτα στο βόρειο Ιράκ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι αμερικανικά στρατεύματα είχαν αναπτυχθεί σε μια μη κατονομαζόμενη απομακρυσμένη βάση και έβαλαν με το πυροβολικό.
Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, προσπάθησε να περιγράψει την πυροβολαρχία που δέχθηκε την επίθεση παρομοιάζοντάς την με αεροπορική δύναμη. Δεν διαφέρει από τα αεροπορικά πυρά, εδώ πρόκειται για πυρά από το έδαφος, είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα στο Πεντάγωνο. Στην πραγματικότητα αυτά τα δύο διαφέρουν και εκθέτουν τους στρατιώτες σε διαφορετικούς κινδύνους.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε πρόσφατα να αποκαλύψει πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Πέρυσι ο κύριος Ομπάμα έθεσε ένα όριο 3.870 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά το υπουργείο Άμυνας το έχει υπερβεί καθώς δεν περιλαμβάνει το προσωπικό που συμμετέχει σε μικρής διάρκειας προσωρινές αποστολές ούτε τις μονάδες που βρίσκονται εκεί για μικρό διάστημα ταυτόχρονα με εκείνες που τις αντικαθιστούν.
Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος συνόψισε τα επόμενα βήμα της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε μια επτασέλιδη έκθεση προς το Κογκρέσο. Αναφέρει ότι η οργάνωση δεν έχει πετύχει μια σημαντική στρατιωτική νίκη από τον Μάιο και ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα έχουν περιορίσει τα έσοδά της βομβαρδίζοντας βυτιοφόρα πετρελαίου και άλλους στόχους.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο αμερικανικός στρατός θα "εντατικοποιήσει αεροπορικά πλήγματα και επιδρομές", θα συνεχίσει να δίνει συμβουλές σε ιρακινά και κουρδικά στρατεύματα και θα "αυξήσει την εκπαίδευση τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και εθελοντών". Δεν παραδέχεται ότι θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός στρατιωτών για να το κάνει αυτό.
Ο κύριος Ομπάμα πρέπει να είναι ξεκάθαρος για την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων. "Δεν υπάρχει διαφάνεια έναντι του λαού " είπε σε μια συνέντευξη ο βουλευτής Μακ Θόρνμπερι, ο Τεξανός Ρεπουμπλικανός που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, αναφερόμενος στην εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης. "Πιστεύω ότι ο πρόεδρος καταβάλλει υπέρμετρη προσπάθεια εξαιτίας των πολιτικών αντιλήψεων που έχει για το θέμα".
Ο κύριος Ομπάμα δεν έχει παρουσιάσει ξεκάθαρο επιχείρημα για το ότι, αν δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο Πεντάγωνο θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιτυχίες κατά του ISIS. Φαίνεται αναπόφευκτο ότι ο επόμενος πρόεδρος θα ασχοληθεί με αυτόν τον πόλεμο. Ο κύριος Ομπάμα θα κάνει χάρη στον διάδοχό του εάν μιλήσει με ειλικρίνεια στον αμερικανικό λαό για τον αγώνα και για τις επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας.
* Κύριο άρθρο των New York Times (30.3.16)