Ελεύθερο άφησαν οι γερμανικές Αρχές τον δημοσιογράφο του Al Jazeera Αχμέντ Μανσούρ, ο οποίος είχε συλληφθεί το Σάββατο στο Βερολίνο κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα εκδώσει κανέναν κατηγορούμενο που ενδέχεται να καταδικαστεί σε θάνατο σε άλλη χώρα.
"Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να το πει αυτό με μεγαλύτερη σαφήνεια: Βεβαίως και κανείς που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο στο εξωτερικό δεν θα εκδοθεί από τη Γερμανία" δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ. Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μανσούρ χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Την άμεση απελευθέρωση του Μανσούρ είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. "Η κράτηση δημοσιογράφων είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να επιβληθεί σιωπή στα μέσα ενημέρωσης" που επικρίνουν τις αρχές, σχολίασε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθεροτυπία Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Ο Μανσούρ, ο οποίος θεωρείται από το καθεστώς του Καΐρου ως υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει καταδικαστεί ερήμην στην Αίγυπτο σε ποινή κάθειρξης 15 ετών με την κατηγορία ότι υπέβαλε σε βασανιστήρια δικηγόρο στην Πλατεία Ταχρίρ, το 2011.
Η περίπτωση του Μανσούρ θεωρείται η πιο πρόσφατη από μια σειρά υποθέσεων δημοσιογράφων του Al Jazeera που διώκονται από τις αιγυπτιακές Αρχές. Το Κάιρο κατηγορεί το ενημερωτικό δίκτυο ότι είναι το φερέφωνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του υποστηριζόμενου από το Κατάρ ισλαμικού κινήματος, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατικό και απομάκρυνε πραξικοπηματικά από την εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι το 2013, όταν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας.