Εκατοντάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν την Κυριακή για τρίτη διαδοχική μέρα έξω από το κοινοβούλιο στη Σόφια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αντιδρούν στις τροπολογίες του Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης που εισάγουν ηλικία συνταξιοδότησης για το προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών, στις υπερωρίες, στις αποσπάσεις στα σύνορα με την Τουρκία και στις διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών έστησαν, συμβολικά, στο κέντρο της Σόφιας ένα ξύλινο καταφύγιο, ίδιο με αυτό που έφτιαξαν αστυνομικοί υπάλληλοι στα βουλγαροτουρκικά σύνορα για να προστατεύονται από τις κακές καιρικές συνθήκες.
Προς το παρόν οι αστυνομικοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 27 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, από τα οποία τα 18 πρέπει να έχουν υπηρετήσει στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να απαιτείται να έχουν φθάσει σε ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.
Με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προτείνει ο υπουργός Εργασίας Ιβάιλο Κάλφιν και τις τροπολογίες του Κώδικα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεσπίζεται ως ηλικία συνταξιοδότησης το 52ο έτος συν 10 μήνες από την 1η Ιανουαρίου 2016 και προβλέπεται σταδιακή αύξηση κατά δύο μήνες ανά έτος μέχρι να φτάσει το 55ο έτος σε διάστημα 13 χρόνων.