Live τώρα    
Ομπάμα: / Ομπάμα: "Η σκιά της κρίσης έχει περάσει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομπάμα: / Ομπάμα: "Η σκιά της κρίσης έχει περάσει"

Το τέλος της οικονομικής κρίσης κήρυξε από το βήμα του Κογκρέσου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα κατά τη φετινή καθιερωμένη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης. "Σήμερα γυρίζουμε σελίδα" είπε. "Η σκιά της κρίσης έχει περάσει".

"Απόψε γυρίζουμε τη σελίδα μιας βίαιης ύφεσης" συνέχισε, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την "οικονομία της μεσαίας τάξης". Ο Μπάρακ Ομπάμα πρότεινε την αύξηση της φορολογικής πίεσης προς τα ευπορότερα νοικοκυριά, διευκρινίζοντας ότι θα επανέλθει με λεπτομέρειες προς το Κογκρέσο τις προσεχείς δύο εβδομάδες. "Θα αποδεχτούμε μία οικονομία όπου μόνο λίγοι τα καταφέρνουν με θεαματικό τρόπο;" είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος να επενδύσει στην οικονομική ανάπτυξη για να προσφέρει στις εργαζόμενες οικογένειες της μεσαίας τάξης βοήθεια υπό τη μορφή αδειών ασθενείας, μητρότητας και προσιτής φροντίδας των παιδιών. "Η οικονομία της μεσαίας τάξης αποδίδει. Η επέκταση των ευκαιριών αποδίδει. Όλες αυτές οι πολιτικές θα συνεχίσουν να αποδίδουν όσο δεν βρίσκουν εμπόδιο" είπε.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης "θα σημάνει την αποτυχία της διπλωματίας" και αναφέρθηκε στην πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μέχρι την άνοιξη. Κάλεσε επίσης το -ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους- Κογκρέσο να ξεκινήσει φέτος τις διαδικασίες για τον τερματισμό τού εμπάργκο σε βάρος της Κούβας.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα νικήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά "αυτή η προσπάθεια θα χρειαστεί καιρό". Για την κρίση της Ουκρανίας, σημείωσε ότι η χώρα του υπερασπίζεται "την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς" και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα "η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της σε διάλυση".

Όσον αφορά, τέλος, την πιο κραυγαλέα, ίσως, αθέτηση υπόσχεσής του, ο Ομπάμα υποσχέθηκε να μην σταματήσει τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι "είναι καιρός να τελειώσουμε τη δουλειά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0