Δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ευρωπαϊκή οικονομία, η αναπτυξιακή δυναμική της οποίας θα συνεχίσει να εξασθενεί την ίδια ώρα που οι προοπτικές για τις άλλες μεγάλες οικονομίες και για τις χώρες του ΟΟΣΑ ως σύνολο παραμένουν σταθερές.
Βάσει του σύνθετου μηνιαίου δείκτη του Οργανισμού, ο οποίος καλύπτει τις 33 χώρες-μέλη του, καταγράφεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία από σχετικά υψηλά επίπεδα, απώλεια της αναπτυξιακής δυναμικής στη Γερμανία και την Ιταλία και σταθερή δυναμική για τη Γαλλία.
Ο συνολικός δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιασθεί για να στέλνει εγκαίρως μηνύματα για τα σημεία καμπής της οικονομικής δραστηριότητας, ήταν σταθερός στις 100,4 μονάδες, πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο των 100 μονάδων. Ο δείκτης για τη Γερμανία υποχώρησε στις 99,5 μονάδες από τις 99,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ για την Ιταλία μειώθηκε στις 101,1 από 101,2 μονάδες. Σταθερή παραμένει η αναπτυξιακή δυναμική για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα και τη Βραζιλία.
Σε ελεύθερη πτώση ευρώ, πετρέλαιο
Συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο διετίας, ενώ οι τιμές του μαύρου χρυσού βυθίσθηκαν χθες σε νέο χαμηλό 5ετίας.
Η περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ αποδίδεται από το Bloomberg στα θετικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος υποχώρησε στα 1,2248 δολάρια χθες λίγο πριν τις 12 (ώρα Ελλάδας), που είναι η χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2012, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρά και διαμορφώθηκε στα 1,2262 δολάρια.
H τιμή του μπρεντ "έπιασε" επίσης χαμηλό 5ετίας καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή σε μια περίοδο υπερπροσφοράς οδηγεί όλο και περισσότερες τράπεζες σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους για τις τιμές, αναφέρει το Bloomberg. To μπρεντ υποχώρησε χθες έως και 1,72 δολάρια φτάνοντας στα 67,35 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ενδοσυνεδριακή τιμή από τον Οκτώβριο του 2009. Πτωτικά κινείται και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), η τιμή του οποίου για τις προμήθειες Ιανουαρίου μειώθηκε έως 1,25 δολάρια φτάνοντας χθες στα 64,59 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Η τράπεζα περιόρισε την εκτίμησή της για την τιμή του μπρεντ το 2015, στα 70 δολάρια. «Οι βασικοί οίκοι που κάνουν προβλέψεις συνεχίζουν να μειώνουν τις προσδοκίες τους για την τιμή του πετρελαίου, ιδιαίτερα για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής για τις αγορές εμπορευμάτων της Saxo Bank. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε μία πτωτική αγορά εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική παραγωγή αργού αυξάνεται ακόμη και μετά την απόφαση του OPEK που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας προσφοράς.