Την υποτιθέμενη ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας που κατάφερε να μειώσει την ανεργία υπερθεματίζουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της αγοράς εργασίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 190.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο 12μηνο, ύστερα από μια σειρά συνεχόμενων ετήσιων μειώσεων από το 2008. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 310.000, στα 5,6 εκατομμύρια, και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 24,5% από 26% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία παραμένει από τα υψηλότερα στον δυτικό κόσμο.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στόχο έχουν να πείσουν ότι η Ισπανία βλέπει την αρχή του τέλους της μακρόχρονης κρίσης ανεργίας, που προκλήθηκε από το σπάσιμο της φούσκας της αγοράς κατοικίας το 2008.
Δεν είναι λίγοι πάντως οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα απασχόλησης που είχε πριν από την κρίση. Ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας θα κινείται πάνω από το 20% για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμη.