Ύστερα από μόλις ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι υπέβαλε χθες βράδυ την παραίτηση της κυβέρνησής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση Ορεσάρσκι υποστηριζόταν από τον συνασπισμό Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, δηλαδή του δεύτερου και τρίτου μεγαλύτερου κόμματος όπως αναδείχθηκαν στις πρόωρες εκλογές του Μαΐου του 2013. Τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης απέσυραν διαδοχικά την υποστήριξή τους στο κυβερνητικό σχήμα ύστερα από τη βαριά ήττα των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 5 Οκτωβρίου.
Της παραίτησης της κυβέρνησης είχε προηγηθεί απόφαση του Βούλγαρου προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ για αναστολή όλων των εργασιών που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μέχρι να κριθεί ότι το έργο συμβαδίζει με τη νομοθεσία της Ε.Ε.