Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ) ζητάει, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, να βρεθεί "νέα πυξίδα" για τις δημόσιες πολιτικές, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του χρέους για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να ξαναβρεί τον δρόμο προς μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Μολονότι η παγκόσμια οικονομία εμφάνισε πέρυσι ενθαρρυντικές ενδείξεις, η ανάπτυξη παραμένει στη σκιά "της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης", εξηγεί.
Η ΤΔΔ, που θεωρείται "η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών", υπογραμμίζει ιδιαίτερα την αντίθεση ανάμεσα στην ευφορία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις χρηματοοικονομικές αγορές και στην αδυναμία των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, την ώρα μάλιστα που οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Οι βολικές νομισματικές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες για να στηριχθεί η ανάκαμψη, στην πραγματικότητα άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών για τις τοποθετήσεις κινδύνου.
Για να αποκατασταθεί με βιώσιμο τρόπο η ανάπτυξη απαιτείται κατά συνέπεια να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένες πολιτικές, εκτιμά η ΤΔΔ, η οποία επιμένει πως είναι ανάγκη να εγκαταλειφθεί η ιδέα να γίνεται το χρέος ο κύριος κινητήρας της ανάπτυξης.
"Μια νέα πυξίδα είναι απαραίτητη", δήλωσε ο Κλάουντιο Μπόριο, ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της ΤΔΔ, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.
Το περιθώριο ελιγμών για να βγει κανείς από κρίσεις όπως αυτή του 2007-2008, η οποία προκλήθηκε από δυσανάλογη επέκταση του χρηματοοικονομικού κύκλου, είναι στενό. Η αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών μέτρων ανάκαμψης είναι μειωμένη, κυρίως λόγω της συσσώρευσης χρέους.
Η ΤΔΔ προτείνει συνεπώς να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην ανάκαμψη των ισολογισμών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μάλλον, παρά στα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.
"Ο δρόμος κινδυνεύει να είναι μακρύς", επέμεινε ο Κλάουντιο Μπόριο.