Συρία και Ιράν σπεύδουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι αμερικανικοί δισταγμοί για νέα επέμβαση στο Ιράκ. Η συριακή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις κατά θέσεων των τζιχαντιστών ανταρτών στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το έδαφος της γειτονικής του χώρας πραγματοποίησε και το Ιράν.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι επιβεβαίωσε ότι οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές κατά θέσεων των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εντός του συριακού εδάφους. Ανέφερε ότι τα συριακά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚΙΛ στην πόλη Αλ Κάιμ που βρίσκεται στη συρο-ιρακινή μεθόριο και πρόσθεσε ότι αν και η κυβέρνηση του "δεν ζήτησε" τις συριακές επιδρομές, "ήσαν καλοδεχούμενες".
Μετά από τη συνάντηση που είχε χθες στη Βαγδάτη με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο Μαλίκι δήλωσε για πρώτη φορά ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική λύση στην κρίση η οποία θα συμβαδίζει με τη στρατιωτική δράση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που προελαύνουν στο Ιράκ.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times αποκάλυπτε ότι το Ιράν έχει αναπτύξει μυστικά στο Ιράκ μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης και μεταφέρει αεροπορικώς καθημερινά στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσει την ιρακινή ηγεσία στην αντιμετώπιση των ανταρτών του ΙΚΙΛ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Ababil, που δεν είναι οπλισμένα και δεν έχουν επιθετικές δυνατότητες. Προστίθεται ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται στην αεροπορική βάση Αλ Ρασίντ κοντά στη Βαγδάτη, βάση στην οποία η Τεχεράνη έχει στήσει και κέντρο παρακολούθησης επικοινωνιών.
Δέκα αξιωματικοί της επίλεκτης Δύναμης Αλ Κοντς, του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, βρίσκονται επίσης στο Ιράκ σε συμβουλευτική αποστολή, για να συντονίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚΙΛ και για να βοηθήσουν στη συγκρότηση σιιτικών πολιτοφυλακών στο νότιο τμήμα της χώρας, σημειώνει επίσης το δημοσίευμα τονίζοντας ότι ιρανική αερογέφυρα μεταφέρει δύο φορές την ημέρα στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικά τροφοδοσίας στον ιρακινό στρατό.
Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη έχει παρατάξει στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο 10 μεραρχίες του τακτικού στρατού και της Δύναμης Αλ Κοντς, έτοιμες να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που η Βαγδάτη ή οι ιεροί τόπου του σιιτικού Ισλάμ δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις του ΙΚΙΛ.
Την αντίθεσή του στην παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ εξέφρασε στο μεταξύ ο σιίτης θρησκευτικός ηγέτης Μοκτάντα Αλ Σαντρ. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι θα αποδεχόταν "διεθνή υποστήριξη από χώρες που δεν καταλαμβάνουν το Ιράκ". Στο μέτωπο των συγκρούσεων, ο ιρακινός στρατός κατέλαβε χθες το πανεπιστήμιο της πόλης Τικρίτ, η οποία έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. Δεκάδες άνδρες κατέλαβαν το κτήριο έπειτα από μάχες με τους αντάρτες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχεντίν.