Ένα ακόμα ουκρανικό ελικόπτερο που μετέφερε στρατιωτικό υλικό κατέρριψαν χθες οι φιλορώσοι αυτονομιστές κοντά στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τα εννέα άτομα που επέβαιναν σ΄αυτό.
Το συμβάν σημειώθηκε λίγες ώρες αφού οι φιλορώσοι αντάρτες ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι κηρύσσουν εκεχειρία ώς τις 27 Ιουνίου σε απάντηση στην εκεχειρία που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Το ελικόπτερο, ένα ρωσικής κατασκευής Mi-8, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο λίγο μετά την απογείωσή του από το Σλάβιανσκ, το προπύργιο των ανταρτών. Σύμφωνα με τον Ουκρανό δημοσιογράφο Ντμίτρο Τιμτσούκ, στρατιωτικό αναλυτή που έχει πρόσβαση σε καλά ενημερωμένες πηγές στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, το ελικόπτερο κατερρίφθη από πύραυλο που εκτόξευσαν οι αυτονομιστές με εκτοξευτήρα ώμου.
Στο μεταξύ, αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έχουν προκαλέσει από τις 15 Απριλίου ώς τις 20 Ιουνίου τον θάνατο 423 ανθρώπων, πολιτών και στρατιωτικών.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογράμμισε επίσης ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στην Ουκρανία «έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με μια μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού -που εκτιμάται σε 15.200 ανθρώπους- στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».
Ώς τις 23 Ιουνίου, διευκρίνισε ο Σιμόνοβιτς, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταμετρήσει συνολικά περισσότερους από 46.100 εκτοπισμένους, εκ των οποίων οι 11.500 προέρχονται από την Κριμαία και σχεδόν 34.600 από την ανατολική Ουκρανία.