Live τώρα    
Για δεύτερο σερί τίτλο ο Ολυμπιακός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για δεύτερο σερί τίτλο ο Ολυμπιακός!

Ούτε ο πιο φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού δεν ήταν δυνατόν να φανταστεί την καταπληκτική εμφάνιση που θα έκανε στον ημιτελικό του "φάιναλ φορ" της Ευρωλίγκα η ομάδα, συντρίβοντας με 69-52 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που από πολλούς θεωρείτο το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του κορυφαίου τίτλου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται, είχαμε μια επίδειξη δύναμης από τους "ερυθρόλευκους", που έκαναν να φαίνεται "λίγη" η ΤΣΣΚΑ! Αντίπαλος στον τελικό θα είναι η Ρεάλ που νίκησε 74-67 την Μπαρτσελόνα στον άλλο ημιτελικό...

Οι πρωταθλητές Ευρώπης θα αγωνιστούν στο Λονδίνο για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό της διοργάνωσης και θα υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πέρσι στην Ευρωλίγκα. Αν τα καταφέρουν σήμερα (10.00 μ.μ., ΕΤ1 και NOVA) θα είναι μόλις η τρίτη ευρωπαϊκή ομάδα με ανάλογο κατόρθωμα (έχουν προηγηθεί μόνο η Γιουγκοσπλάστικα και η Μακάμπι), ενώ για το ελληνικό μπάσκετ θα είναι ο τρίτος διαδοχικός τίτλος στον θεσμό (το 2011 τον είχε κατακτήσει και ο Παναθηναϊκός).

Η εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν... ολοκληρωτική! Ο Γιώργος Μπαρτζώκας "πήρε την ταυτότητα" του Έτορε Μεσίνα, που σε κανένα σημείο του αγώνα δεν βρήκε το φάρμακο κόντρα στην εκπληκτική άμυνα του Ολυμπιακού. Είναι προφανές πως αν ο Ολυμπιακός δείξει το ίδιο πάθος και σήμερα, πολύ δύσκολα δεν θα κατακτήσει το τρόπαιο. Το πιο σημαντικό για την ομάδα του Πειραιά είναι ότι "πάτησε" την ΤΣΣΚΑ Μόσχας χωρίς να είναι ιδιαίτερα παραγωγική στην επίθεση και με τον αρχηγό της και ΜVP της φετινής Ευρωλίγκα, Βασίλη Σπανούλη, σε κακή επιθετικά μέρα.

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι οι "ερυθρόλευκοι" δεν κυριάρχησαν μόνο στην περιφέρεια, όπου ο Τεόντοσιτς ήταν ο... έκτος παίκτης του Μπαρτζώκα και ο Παπαλουκάς "σκιά" του παρελθόντος, αλλά και κοντά στα καλάθια, όπου Χάινς, Σερμαντίνι, Άντιτς, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, με ομαδική προσπάθεια, "ξεδόντιασαν" τους "ψηλούς" της ΤΣΣΚΑ, στον τομέα, που - θεωρητικά - ήταν το δυνατό της σημείο. Η ελληνική ομάδα πήρε συνολικά 41 ριμπάουντ (29-12), έναντι μόλις 29 (23-6) της αντιπάλου της. Το γεγονός ότι η ρωσική ομάδα από το τέλος του α' ημιχρόνου (40-28) μέχρι το 33' (δηλαδή για 15 περίπου λεπτά) σκόραρε μόνο από τη γραμμή των φάουλ δείχνει το παθος για τη νίκη των παικτών του Μπαρτζώκα!

Για την... ιστορία, η στατιστική των παικτών του Ολυμπιακού στον προχθεσινό ημιτελικό ήταν: Χάινς 13 (5/10δίπ., 3/3β., 10ρ., 2κλ.), Λο 6 (2/3δίπ., 2/2β., 1ρ., 1ασ., 1λ.), Άντιτς 13 (2/4δίπ., 2/5τρίπ., 3/4β., 3ρ.), Σπανούλης 8 (3/6δίπ., 0/6τρίπ., 2/3β., 5ρ., 4ασ., 1κλ., 3λ.), Περπέρογλου 8 (1/2δίπ., 1/2τρίπ., 3/4β., 2ρ., 2ασ., 1κλ.), Σερμαντίνι 5 (2/5δίπ., 1/1β., 3ρ., 2λ.), Σλούκας 5 (1/3δίπ., 1/4τρίπ., 4ρ., 3ασ.), Πάουελ (0/2δίπ., 2λ.), Πρίντεζης 6 (3/4δίπ., 5ρ., 1λ.), Παπανικολάου 5 (1/2δίπ., 1/1τρίπ., 3ρ., 1κλ., 2λ.), Κατσίβελης (1ρ.).

"Όχι δεν υπήρχε κάποιο τρικ, παρά μόνο αγωνιστικό και ψυχολογικό πλάνο. Το αγωνιστικό μας βγήκε, όσον αφορά το ψυχολογικό, δεν χρειάζεται κάποιο κίνητρο για αυτά τα παιχνίδια. Η ΤΣΣΚΑ δεν χειρίστηκε το άγχος της και μας βγήκε το παιχνίδι. Σταματήσαμε τη δημιουργικότητά της με παγίδες και τους αναγκάσαμε να κάνουν δύσκολα σουτ. Οι παίκτες της δεν είχαν χαρακτήρα και ψυχολογία γι' αυτό το παιχνίδι", έδωσε με λίγα λόγια την εικόνα του ημιτελικού ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός έχει παίξει άλλες πέντε φορές σε τελικό του "φάιναλ φορ" και έχει κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές, το 1997 και το 2012. Οι προηγούμενοι τελικοί: 1994 Τελ Αβίβ Μπανταλόνα 57-59, 1995 Σαραγόσα Ρεάλ Μαδρίτης 61-73, 1997 Ρώμη Μπαρτσελόνα 73-58, 2010 Παρίσι Μπαρτσελόνα 68-86, 2012 Κωνσταντινούπολη ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0